Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politikens korsväg – ditt vägval

Mitt i en intensiv valrörelse, känner jag behov av lite reflektion och eftertanke. Efter en dag med två spännande arbetsplatsbesök i kommunens västra delar, (i Stöde) med bra samtal om de utmaningar vi står inför, och ett välbesökt torgmöte i Sundsvall med statsminister Stefan Löfven, så försöker jag stanna upp några minuter.

Sverige är på väg mot något som kan liknas vid politikens korsväg, ett vägskäl, ett viktigt vägval inför framtiden, för många ett helt avgörande val.

Som så ofta i en valrörelse så skruvas tonläget upp, allt mer ju närmare valdagen vi kommer.

Finns det då något som skiljer årets valrörelse från andra då? Kanske, kanske inte.

Möjligen är det bara tekniken, möjligheterna som är annorlunda. Ändå tycker jag mig märka undertoner, signaler som det finns anledning att reflektera lite extra över. En del av dem säkert ett uttryck för utvecklingen i vårt land, men många känns också igen från vår omvärld. Ifrågasättande av oberoende fakta, forskning och beprövad vetenskap, av media i allmänhet och Public Service i synnerhet. En exploatering av förakt och misstro.

Vad handlar det om egentligen? Att skapa rädsla och osäkerhet, att ifrågasätta demokratin? Ja kanske och på så sätt får man andra, för många människor viktigare frågor i vardagen att försvinna ur valdebatten.

Hur agerar och reagerar då de ”etablerade” aktörerna, de politiska partierna, medierna?

Ja lite olika. Vissa företrädare ägnar obegripligt mycket tid åt att svartmåla Sverige, på ett närmast infantilt sätt. Allvarligt, vi bor och lever i ett av världens absolut bästa länder, ekonomiskt, socialt och på alla andra sätt. Visst finns det problem som vi måste lösa, men att svartmåla vårt land, som ex. Ulf Kristersson och moderaterna gör, vem tjänar på det?

När erfarna (nåja) riksdagspolitiker i etablerade partier ifrågasätter riksmedias uppsåt med sin nyhetsbevakning, när man poserar på bild med vapen i provokationssyfte. Vilken väg tänker man då välja, vilket pris är man beredd att betala för makten?

Medierna å sin sida ägnar extremt mycket uppmärksamhet åt spelteorier (vem tar vem), personfixering, social medier, medan stora, viktiga frågor om välfärd, jobb, ekonomi, klimat, internationella frågor får litet utrymme och marginaliseras.

I möten med väljare försöker jag lyssna på deras frågor och undringar. De frågor jag själv lyfter i mina samtal på arbetsplatserna, på gator och torg och vid dörrknackningar handlar om vår gemensamma vardag och vilka utmaningar vi står inför, vilka möjligheter vi har tillsammans. För mig handlar detta val om en trygg solidariskt finansierad välfärd för alla, ökad rättvisa, fler jobb i hela landet och jobb med bra villkor och ordning och reda i ekonomin. Den svenska modellen ska utvecklas, inte avvecklas!

Så för egen del tänker jag fortsätta den här valrörelsen hela vägen fram till den 9 september på temat - En folkomröstning om välfärden.

Där vid korsvägen gör jag mitt vägval, i politiken och inför framtiden, jag vill ha ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige.

Nu är det upp till dig att göra ditt val!