Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politikens "broilers" i dagens samhälle

Som filmstjärnor från en affisch blickar de ner mot oss från bokomslaget – politikens broilers, med Gustav Fridolin och Annie Lööf i spetsen.

Annons

”Broilers” av Michaela Möller och Anders Rydell kan ses som en fortsättning på Anders Isakssons klassiker ”Den politiska adeln”, en studie av en generation politiker som har hittat makten i en happy meal.

I en ny politisk verklighet, med krympande ungdomsförbund och moderpartier som tappar medlemmar fortare än vad papperstidningar tappar läsare, har gamla strukturer för hur man klöser sig närmare partitoppen raserats. Lägg till detta de sociala mediernas möjlighet till en egen kommunikationskanal och medialiseringen av politiken, och ett nytt politiskt landskap framträder där ungdom och oerfarenhet inte längre är ett hinder.

Lööf och Fridolin är inte de enda späda plantorna som har växt sig starka på senare år; författarna porträtterar också kristdemokraten Ebba Busch, moderaten Anton Abele, Sverigedemokraten Gustav Kasselstrand och Gävle-sossen Ellinor Eriksson. Medan de under tidigare decennier hade fått ruttna i ungdomsförbunden – ett av få ställen där en 30-åring får sitta kvar vid barnbordet – har de nu, genom att skapa sig sin egen plattform, kunnat avancera snabbt i hierarkin.

”De är representanter för en generation som har haft möjlighet att stiga högre än någonsin, men också att falla djupare”, skriver Möller och Rydell.

Just där, i skildringen av dessa politiker som representanter ur 80-talistgenerationen, och hur klyftan mellan framgång och misslyckande har vidgats, är ”Broilers” som mest intressant. Fridolin, Lööf och de andra blir riktigt intressanta studieobjekt först när de placeras in i en samhällskontext.

För den som lyckas, är möjligheterna att stiga snabbt och glittrande i dag större än under 1900-talet, men i ett hårdare vinnaren-tar-allt-klimat är också fallet högre. En rädsla att misslyckas driver denna generation, ty misslyckandet har blivit så mycket tyngre än tidigare.

”Otryggheten har lärt de unga att tänka på sig själva, att roffa åt sig, att egennyttan är bästa försvar".

Hos en generation som har fått lära sig att entreprenörskap och det personliga varumärket är viktigast av allt, har det förstås inte varit oproblematiskt att anpassa sig till en partistruktur och ställa sig snällt i båset bland röstboskapen.

Politikens köttgrytor har också blivit fler och mer välsmakande. Om man förut fick smita iväg med svansen mellan benen till en PR-byrå, är den verksamheten i dag helt integrerad med politiken.

Michaela Möller och Anders Rydell lyckas väl med att sätta in dessa unga galjonsfigurer i ett sammanhang, även om texten kan bli väl vattnig. ”Broilers” är en bra pusselbit för att förstå maktmönstren i svensk politik. Sedan ska man inte förledas att tro att ungdom krävs för att spela det nya politiska spelet. Ingen gör det bättre än 66-åriga Gudrun Schyman.

BÖCKER

Broilers – de nya makthavarna och det samhälle som formade dem

Michaela Möller och Anders Rydell

Norstedts