Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polistillslag mot ungdomar i Aten

Annons

Polisen grep på lördagen tolv personer vid tillslag i Aten inför årsdagen av den 15-årige Alexis Grigoropoulos död. Femtio ungdomar som kastade sten mot poliser och demolerade bilar togs i förvar.

Fem av de gripna var italienare och de övriga greker. Gripandena skedde sedan två bilar stuckits i brand i stadsdelen Exarchia, där 15-åringen sköts ihjäl av polis förra året. Ytterligare 28 personer togs in till förhör.

Vid ett annat tillslag greps 20 personer. Polisen lade beslag på bensindunkar, hammare och gasmasker i lokalerna.

En ungdomsgrupp attackerade en polisbil med bensinbomber.

Polisen har rustat sig för att förhindra oroligheter. Omkring 6 000 poliser är i tjänst enbart i Aten, där demonstrationer är planerade på söndagen och måndagen av studenter, fackföreningar och vänsterorganisationer.

Grigoropoulos sköts den 6 december förra året ihjäl av en polis, som hävdat att han sköt i luften när han attackerades av ungdomar. Dödsskjutningen utlöste våldsamheter som pågick i veckor i hela Grekland.

Tusentals människor väntas marschera genom Aten på söndagen efter en mässa vid Alexis Grigoropoulos grav i förorten Palio Faliro. En samling planeras också på platsen där han sköts.

Polismannen som anklagas för tonåringens död ställs inför rätta för dråp den 20 januari.