Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polistillslag mot ungdomar i Aten

Polisen grep på lördagen tolv personer vid tillslag i Aten inför årsdagen av den 15-årige Alexis Grigoropoulos död. Femtio ungdomar som kastade sten mot poliser och demolerade bilar togs i förvar.

Fem av de gripna var italienare och de övriga greker. Gripandena skedde sedan två bilar stuckits i brand i stadsdelen Exarchia, där 15-åringen sköts ihjäl av polis förra året. Ytterligare 28 personer togs in till förhör.

Vid ett annat tillslag greps 20 personer. Polisen lade beslag på bensindunkar, hammare och gasmasker i lokalerna.

En ungdomsgrupp attackerade en polisbil med bensinbomber.

Polisen har rustat sig för att förhindra oroligheter. Omkring 6 000 poliser är i tjänst enbart i Aten, där demonstrationer är planerade på söndagen och måndagen av studenter, fackföreningar och vänsterorganisationer.

Grigoropoulos sköts den 6 december förra året ihjäl av en polis, som hävdat att han sköt i luften när han attackerades av ungdomar. Dödsskjutningen utlöste våldsamheter som pågick i veckor i hela Grekland.

Tusentals människor väntas marschera genom Aten på söndagen efter en mässa vid Alexis Grigoropoulos grav i förorten Palio Faliro. En samling planeras också på platsen där han sköts.

Polismannen som anklagas för tonåringens död ställs inför rätta för dråp den 20 januari.