Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisrazzia hos klimataktivister

Dansk polis slog natten till onsdagen till mot sovande klimataktivister i stadsdelen Nörrebro i Köpenhamn.

Verktyg och material som polisen misstänker skulle användas i civila olydnadsaktioner beslagtogs, uppger polisens presstalesman Henrik Suhr för TT.

Tillslaget gjordes i en verkstad som ligger alldeles intill ett hus som Köpenhamns kommun upplåtit åt tillresta klimataktivister från icke-statliga organisationer, NGO:s.

Tannie Nyboe, taleskvinna för gruppen Climate Justice Action, är upprörd.

Det är helt oproportionerligt att komma klockan tre på natten och omringa sovplatserna och skrämma en massa sovande gäster, säger hon till tidningen Politiken.

Poliserna uppträdde inte aggressivt och ingen människa greps, men Nyboe anser att polisen ska fundera över vilken bild de utländska gästerna får av dansk polis.

Polisen gör sitt arbete. Tillslaget gjordes i en tom verkstad, eftersom vi hade blivit uppmärksammade om de aktiviteter som pågick där, säger Henrik Suhr.