Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisinsats mot dömd bombman

Annons

Polisen hämtade på fredagskvällen in två personer, som senare anhölls, misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. En av dem är tidigare dömd för planer på sprängdåd.

Det var en 43-årig man och en 23-årig kvinna som togs in till förhör från en by i Älvsbyns kommun, enligt polisen i Norrbotten, som inte vill inte lämna några detaljer kring utredningen.

Det är beslutat om förundersökningssekretess. Vi får se om vi kan lämna fler uppgifter i morgon, säger Erik Kummu, vakthavande befäl vid Norrbottenspolisen.

Den nu anhållne mannen dömdes 2011 till fyra års fängelse för bland annat förberedelse till mord. Enligt åtalet planerade han en bombattack mot poliser, skriver Piteå-Tidningen på nätet.

Högsta domstolen ändrade sedan brottsrubriceringen till förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och straffet blev 18 månader i fängelse.

När mannen greps i november 2010 hittades i hans bostad bland annat kemikalier och manualer för framställning av sprängmedel.

Rubriceringen allmänfarlig ödeläggelse används för brott som inte riktar sig mot en enskild person, utan en större grupp eller samhället i stort. Det kan till exempel handla om att orsaka en explosion, översvämning eller olycka som innebär livsfara eller omfattande skador på egendom. Straffet är fängelse i lägst ett år.

Mer läsning

Annons