Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polishelikopter vid SD:s torgmöte

Över 30 poliser inklusive en polishelikopter kommer bevaka Sverigedemokraternas turné genom länet.

Annons

Under lördagen gör Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tre stopp i Västernorrland – i Sundsvall, Härnösand och Örnsköldsvik.

Nu berättar polisen om hur man kommer arbeta när man under dagen följer Jimmie Åkesson.

"Polisens uppgift är att se till att den allmänna sammankomsten kan genomföras enligt tillståndet. Demokratiska rättigheter och yttrandefriheten ska bevakas. Samtidigt ska ordningen upprätthållas så att ingen kommer till skada", skriver Börje Öhman, informationschef vid polisen, i ett pressmeddelande.

Totalt över 30 poliser inom länet kommer arbeta med insatsen. Sättet man kommer lägga upp arbetet på bygger enligt pressmeddelandet på erfarenheter från tidigare valmöten i maj.

Mest synlig kommer kanske den polishelikopter att vara som kommer övervaka mötena från luften. Därifrån skickar den livebilder till polisens stab som kordinerar insatsen.

Jimmie Åkessons torgmöte i Härnösand var planerat till 12.00 blev försenat, bland annat på grund av att man inväntade ett nyinskaffat ljudsystem.

Till slut anlände Jimmie Åkesson tillsammans med Sven-Olof Sällström, Sverigedemokraternas Europapolitiske talesperson, och höll ett tal om valet till Europaparlamentet. Åkesson kritiserade bland annat den fria rörligheten inom EU.

Torgmötet i Härnösand, och senare under dagen i Örnsköldsvik, sammanföll med Jimmie Åkessons födelsedag.