Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisers ordbruk prövas av RPS

Annons

Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd ska avgöra vad uttryck som "apejävel" och "blattajävlar" ska få för följd för dem som yttrade sig så - två polismän i Malmö.

"Den lille apejäveln, ska jag göra han steril när jag får tag på honom?" sade den ene av poliserna i samband med kravallerna i Rosengård i Malmö i december förra året.

Vad han och kollegan inte tänkte på var att deras kommentarer spelades in av en tredje kollega som med en videokamera skulle dokumentera kravallerna. När filmen senare spelades upp under en rättegång briserade skandalen.

Skånes länspolismästare Eva Årestad-Radner skriver i ett yttrande till Rikspolisstyrelsen att den polisman som yttrade ordet "blattajävlar" bör straffas med löneavdrag och att den andre bör varnas, rapporterar Sydsvenskan på nätet.

Men länspolismästaren riktar kritik även mot den filmande polisen, som inget sade till sin närmaste chef, och den utredare som granskade filmen i kravallutredningen. Den senare bör varnas, anser hon.

Årestad-Radner konstaterar enligt tidningen att Malmös polismästare Ulf Sempert, som blev informerad om uttalandena men inte exakt vad de innehöll, kan ha brutit mot polisförordningen och därför, som hög chef, bör granskas av statens personalansvarsnämnd.