Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poliser skräms av attityder till sex

Annons

Attityden till sex har blivit råare i vissa ungdomsgrupper.

Hos Söderortspolisen i Stockholm är det inte längre ovanligt med ärenden där flera tonårskillar anmäls för att ha förgripit sig på en tonårstjej samtidigt. Enligt polisuppgifter till Dagens Nyheter får man ett par sådana anmälningar varje månad, bara i den delen av Stockholms län.

TT har tidigare skrivit att risken för att barn och ungdomar blir utnyttjade eller själva begår övergrepp ökar när deras bild av sex främst formas av porren och av samtal med jämnåriga.

När vuxna backar tar barn reda på saker på annat sätt. Då blir inte vi med och formar bilden av vad sexualitet och närhet kan vara och det finns risk för att barnen får en skev bild, sade Rädda barnens psykolog Anna Norlén till TT tidigare i höstas.

De poliser som DN intervjuat, Mihajlo Mrdjen och Moni Winsnes, har under många år jobbat med vålds- och sexualbrott i ungdomsgruppen i Söderort. De tycker att de råare attityderna är relativt nya.

För Mrdjen blev det uppenbart för drygt ett år sedan när han efter ett skolbesök såg hur två killar tog tag i en kvinnlig skolkamrats huvud och pressade ner det mot deras skrev. När han konfronterade ungdomarna tyckte varken killarna eller tjejen att det var något konstigt. Skolans rektor ansåg dessutom att det bara handlade om jargong och att "det är så det är nu för tiden".

Det är som att gråzonen mellan det som är okej och det som är kriminellt blivit ännu gråare, säger Mrdjen till DN.

Även Göteborgspolisen ser en råare inställning till sex bland unga.

Det är vanligare i dag än för några år sedan att killar tjatar sig till sex. Flickorna kan inte stå emot utan tror att de måste göra så som killarna säger, berättar Susanne Tistrand, gruppchef för relationsgruppen vid länskriminalpolisen i Göteborg. Det är också vanligare att killarna genom tvång eller tjat tvingar flickorna att suga av dem på skoltoaletter.

Att många vuxna anser att ungas attityder till sex förråats, och att vissa hävdar att övergreppen ökat, är ingenting som syns i brottsstatistiken. Mellan 2006 och 2012 har andelen killar i åldern 15-20 som misstänkts för sexualbrott legat på mellan 18 och 22 procent. Siffrorna har gått upp och ner.

Inte heller om man tittar på domar gällande sexualbrott syns någon ökning av ungdomarnas andel över tid. Under åren 2009-2012 har domarna mot 15-20-åringarna utgjort mellan 13 och 16 procent av det totala antalet sexualbrottsdomar. Även där har siffrorna gått upp och ner.

När det gäller våldtäkt har 20 procent av fällningarna gällt killar i åldern 15-20.

Sett över tid har antalet våldtäktsanmälningar ökat kraftigt - på grund av ökad anmälningsbenägenhet och förändrad lagstiftning, bland annat 2005. Hittills har Brå inte haft någon information som pekat på att det faktiska antalet våldtäkter ökat.

Mer läsning

Annons