Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Poliser skadade av grön laser

Två poliser fick ögonskador när de besköts med grön laser i Trelleborg natten till söndagen.

Poliserna var på väg att kontrollera en högljudd ungdomsfest i en lägenhet när de angreps.

Två poliser togs till sjukhus med ambulans, säger Lennart Honemark, länsvakthavande vid polisen i Skåne. De har behandlats och fått åka hem, men det dröjer innan man kan säga om de fått bestående skador på ögonen.

Ytterligare en polisbil blev laserbeskjuten men utan att poliserna skadades.

Sex ungdomar i 15-årsåldern har gripits misstänkta för grov misshandel.

Laserpekare kan ge bestående ögonskador eftersom man inte hinner blinka innan strålen når ögat.

Enligt Svenska Dagbladet finns rapporter om 80 laserattacker mot poliser sedan i november i fjol året. Poliser har skadats i ögonen, men hittills har inga skador har varit bestående. Till detta kommer många andra fall, där civilpersoner och civil luftfart utsatts.

Laserpekare är tänkta att användas vid till exempel föreläsningar och är oftast inte större än en penna eller en liten ficklampa.

Från den 1 februari i år är det olagligt att inneha och använda laserpekare med effekt på 5 milliwatt eller mer på allmän plats utan tillstånd från Strålsäkerhetsmyndigheten. Men det är ändå lätt att få tag i produkterna, de säljs bland annat öppet via nätet.