Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poliser hånar i intern Facebookgrupp

Annons

Var fjärde svensk polis är med i en sluten grupp på Facebook där personer som kritiserat polisen hånas.

Journalisten Elisabeth Höglund kallas bland annat "dement" och "häxa".

Gruppen med 5 000 medlemmar kallas UMF, vilket står för underbetald, missnöjd och förbannad. Den startades av åtta poliser som ingått i en utvecklingsgrupp, enligt Expressen. I gruppen diskuteras arbetsvillkor, löner och polisutrustning, men också kritik som riktas mot polisen.

Elisabeth Höglund beskrivs på Facebookgruppen bland annat som "dement" och "häxa". Länspolismästare Carin Götblad kallas enligt Expressen "polisens motsvarighet till Linda Rosing". Advokat Kerstin Koorti, som kritiserat polisen för insatsen då en 69-årig man i Husby sköts ihjäl, sägs i inlägg "ha rökt på lite för mycket".

Rikspolischefen Bengt Svenson och kriminologerna Jerzy Sarnecki och Leif GW Persson nämns också.

Bengt Svenson uppger att han kan stå ut med att kallas "pajas" på polisernas Facebook-sida.

Men att man gör sådana förklenande uttryck om andra, det tycker jag är tråkigt, men det här är deras privata sätt att uttrycka sig. Jag kan ha synpunkter på det men jag kan inte göra något åt det, säger Svenson. Jag vet bara att jag inte får komma in i den här gruppen och utifrån det jag sett i dag så har jag inget intresse av att vara där heller.

Han betonar att när polisen använder sig av sociala medier i tjänsten så finns det tydliga regler för hur man ska uttrycka sig.

Det här är en privat grupp och tyvärr omfattar den ganska många poliser. Man ska också komma ihåg att det finns ett antal som tar avstånd från sådana här uttryck, men jag tycker att det är tråkigt när man har det tonläget och använder de här orden.

På frågan om vad uttrycken på Facebook säger om poliskårens värderingar, svarar Svenson:

Jag hoppas att detta är något man gör i oförstånd när man snackar själva. När de är i tjänst har jag ett oerhört stort krav på att man följer polisens värderingar. Det är bedrövligt när vuxna människor uttrycker sig på ett förmenande sätt mot någon annan, säger justitieminister Beatrice Ask.

Polisförbundets ordförande Lena Nitz anser att de kränkande inläggen är oacceptabla.

"De strider mot allt det som polisen ska stå för, nämligen respekt för alla människor. Man ska kunna lita på att polisen är schysst, och de här inläggen pekar på raka motsatsen. Jag skäms när jag ser det här", säger hon i ett pressmeddelande.

Hon tycker att både hon själv och Polisförbundets ledning borde ha agerat tydligare mot de kränkande personangreppen, och uppmanar administratörerna för gruppen att radera allt sådant.

Mer läsning

Annons