Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisens teori efter knivbråket i Härnösand: "Kan finnas koppling till stadsfesten"

Under måndagskvällen inträffade ett storbråk mellan två gäng i Härnösand.
Två män greps av polis och de sitter nu anhållna misstänkta för grov misshandel – polisens teori är att de två gängen tidigare har drabbat samman.
– Det kan finnas koppling till en händelse vid Härnösands stadsfest, säger Anderz Ohlsson på polisen.

De två gängen slogs med knivar utanför kommunens storkök vid Närvård Härnösand vid 16.30-tiden på måndagen. En stor polisinsats inleddes och man fick ringa in flera extra poliser, hundförare och utredningspersonal.

Läs mer: Ung man vårdas för stickskador i bröstet – två personer gripna efter knivbråk i Härnösand

De flesta inblandade i bråket, både målsägande och gärningsmän, ska vara unga män i 18-25-årsåldern. Enligt larmet till polisen ska det ha rört sig om 15-20 personer som slogs på platsen.

– Vi fick uppgifter om att det var runt 15-20 personer initialt, men vi har inte hittat så många. De försvann som vinden, sedan har man hittat dem på olika håll. Det är svårt att säga exakt hur många det var som var inblandade, säger Anderz Ohlsson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen.

Rör det sig om en gänguppgörelse?

– Grunden till det här vet vi inte, men vi har vissa aningar att det kan ha uppkommit något under Härnösands stadsfest och att delar av gängen drabbades samman då. Det kan finnas koppling till stadsfesten. Några av de här individerna har varit inblandade i något där och vi har konstaterat att något har hänt då, men vi vet inte riktigt vad, säger Anderz Ohlsson.

Har man gripit fler misstänkta personer?

– Några personer är hämtade in till förhör, men de har fått gå efter det. I nuläget finns två anhållna, men vi utesluter inte att det finns fler misstänkta, säger Anderz Ohlsson.

De misstänkta männen greps under måndagskvällen och anhölls vid ett-tiden natten mot tisdag misstänkta för grov misshandel. De två misstänkta männen är i 20-årsåldern och 25-årsåldern.

Fem personer ska ha kommit in till Sundsvalls sjukhus i olika omgångar efter bråket och än så länge är det oklart vem som har skadat vem.

En man i 20-årsåldern vårdas på intensivvårdsavdelningen på Sundsvalls sjukhus, han hade blivit knivstucken i bröstet. Det ska röra sig om skador av måttlig svårighetsgrad. En annan man klarade sig med lindrigare extremitetsskador, han är i 50-årsåldern och kunde efter ett kort sjukvårdsbesök åka hem. De övriga tre har okända skador.

– Det är inte klarlagt än om en av de misstänkta är skyldig till flera skadade eller hur det är, säger Anderz Ohlsson.

Under kvällen och natten har polisen tagit hand om beslag och man har även gjort husrannsakan på flera olika adresser.

Hur går polisen vidare under morgontimmarna?

– Det är en hel del beslag gjorda, som kläder och annat material som vi ska titta på. Det kommer även att hållas fler förhör både med anhållna och andra som vi vet identitet på. Nu ska vi se till att någon har helhetssyn på ärendet. Vi kommer sannolikt att lägga upp allt vi vet och har på bordet sedan blir det en del kartläggningsarbete, säger Anderz Ohlsson.

Vid lunchtid på tisdagen arbetade polisen fortfarande med att samla in material till utredningen. Man har även kopplat in en åklagare i fallet.

– Det man kan säga om den här typen av brott är att de är svårutredda då det är så många inblandade personer i ett och samma bråk. Att man ska komma vidare i utredningen bygger på att de inblandade ska berätta vad som har hänt, säger Börje Öhman, presstalesperson på polisen.

Enligt Börje Öhman ska det finnas flera vittnen till händelsen, men inga utomstående utom de som var på platsen i samband med bråket.

– Det finns vittnen, alla kanske inte slåss eller att man slåss i mindre eller större omfattning. Men man är inte skyldig att berätta vad som hänt och då blir det lite status quo, säger han.

Vad gör polisen nu?

– Vi samlar in vad som finns i ladorna, så att säga. Under eftermiddagen kommer man att hålla förhör igen med de misstänkta männen för att åklagaren ska kunna ha något att jobba med, säger Börje Öhman.

Texten uppdateras när vi vet mer.

FLER NYHETER:

Ung man vårdas för stickskador i bröstet – två personer gripna efter knivbråk i Härnösand

För Plus-kunder: Leif, 72, hittades allvarligt skadad efter cykeltur i Örnsköldsvik – dog på sjukhuset

Soldäck, sovloft och närhet till havet – här är länets dyraste fritidshus

För Plus-kunder: Katastrof undveks – bara tur att slukhålet uppstod på en helg: "Hade kunnat sluta illa"