Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen varnar: Låt inte barnen gå ensamma

De senaste dagarna har två barn ofredats av en främmande man vid skolan i Sund.

– Vi vill inte att barnen går hem ensamma från skolan, säger Maria Näslund, polisens förundersökningsledare.

Annons

Det började i tisdags med att en tioårig pojke kände sig förföljd av en man när han skulle gå hem från skolan. Ett par dagar senare hände något liknande, när en jämnårig flicka skulle promenera hem.

På förmiddagen i dag var polisen på plats vid skolan för att informera lärare om situationen. 
– Självklart ser vi allvarligt på det som har hänt. Det handlar ju om två ofredanden inom några få dagar, säger Maria Näslund.

Skolorna har också via unikum, systemet skolan kontaktar föräldrarna med, skickat ut meddelande till alla föräldrar. Skolan skriver följande:
"Polisen är inkopplad och uppmanar samtliga att i nuläget ta sig hemåt i par, grupp eller med nära anhörig. Polisen kommer även att ha höjd beredskap under eftermiddagarna vid våra skolor."

Senast var det en flicka som var på väg hem från skolan. Hon blev stannad av en man, som försökte locka med henne.

– När flickan sa nej tog mannen tag i henne. Flickan lyckades slita sig loss och springa hem, säger Maria Näslund.

Föräldrar: Det känns fruktansvärt

Maria Näslund var på plats på skolan under förmiddagen för att informera alla lärare.

– Jag har uppmanat lärarna att skolbarn i Domsjöområdet ska gå hem tillsammans, eller att föräldrar kan hämta, säger hon.

Just nu har dock polisen inga misstankar åt något håll, men Maria Näslund säger att de är medvetna om att liknande händelser har inträffat i både Sollefteå och i Sundsvall.

– Just nu ser vi inget samband, men jag vet av erfarenhet att sådana händelser kan trigga i gång även andra personer, som är intresserade av barn.

Polisen har också sedan några dagar haft både civila och uniformerade poliser i gång, som cirkulerat runt några av kommunens skolor.

– Men det är viktigt med en balansgång. Vi vill inte sätta en snöboll i rullning, säger hon och påpekar att det finns faror med både sociala medier och medborgargarden.

– Polisen tar gärna emot tips, antingen det handlar om okända människor som rör sig runt skolor eller om det handlar om främmande bilar, säger Maria Näslund.

Fotnot: Den som har tips att lämna kan ringa 114 14 till Polisen.