Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen varnar för Microsoft-bedragare

Polisen går nu ut med en varning: se upp för bedragare som påstår sig ringa från Microsoft.
Senast i raden att bli blåsta: En 79-årig Härnösandskvinna som upptäckte att drygt 7000 kronor dragits på kontot.

Regelbundet får polisen in anmälningar om bedrägeribrott via telefonsamtal till västernorrlänningar.

Härnösandskvinna har polisanmält en företeelse som pågått i omgångar: att bedragarna säger sig vara från Microsoft:

– På det sättet släpps de in i datorer och får tillgång till kontonummer. Det är på sin plats att varna för det här, säger Jan Aller på Härnösandspolisen.

Bedragaren utgav sig för att jobba för Microsoft och lovade att fixa dataproblemen för den 79-åriga Härnösandskvinnan. Det var bara en lite hake: Först måste han ha tillgång till kvinnans kontokortsuppgifter för att kunna fjärrstyra datorn.

Det var för några dagar sedan som problemen började. Kvinnan möttes av ett felmeddelande när hon öppnade sin dator.

Några dagar senare ringde telefonen. 79-åringen plockade upp luren och en man presenterade sig och sa att han ringde från Microsoft och att han hade hört talas om hennes dataproblem.

Mannen förklarade att han kunde lösa problemen om han bara fick klartecken att styra programmen på datorn själv.

För jobbet skulle det dras en avgift och därför behövde han även tillgång till den inte ont anande kvinnans kontokortuppgifter.

Det lät inte orimligt, resonerade hon.

Först när hon upptäckte att flera summor dragits på korten genomskådade hon bluffen och kontaktade polisen. Från ett kort har det vid två tillfällen dragits totalt 4 900 kronor och från ett annat kort 2 200 kronor. Totalt har kvinnan förlorat 7 100 kronor.

– Det är viktigt att andra som hamnar i samma situation förstår att de har med skojare att göra, säger Jan Aller, förundersökningsledare på Härnösandspolisen.

På Microsoft i Sverige varnar man för falska supportsamtal och framhåller med skärpa att man aldrig ringer upp folk i supportärenden om man inte ringt upp företaget först. Microsoft frågar aldrig om personliga uppgifter, lösenord eller uppmanar någon att sätta in pengar.

Nätbedrägerierna ökar drastiskt i hela landet och Härnösandskvinnan är bara en i en lång rad av västernorrlänningar som blivit lurade på pengar för att det varit alltför naiva. Bara under första halvåret i år har närmare 1 300 bedrägerier anmälts till polisen i Västernorrland, en ökning med hela 83 procent jämfört med samma period förra året.