Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen varnar för blufföretag

En 45-årig kvinna i Kramfors skulle besöka sin dotter som bor utomlands och tillsammans skulle de besöka en Grand Prix-tävling. Kvinnan betalade in 17 500 kronor till ett belgiskt företag, men några biljetter fick hon aldrig.

Via internet hade kvinnan hittat biljetterna till evenemanget och betalat in summan genom företaget The Ticket Enterprise BV's hemsida. För 17 500 kronor skulle de få inträde till biltävlingarna och två nätter på hotell. När pengarna dragits från hennes konto och hon fortfarande inte erhållit några biljetter började hon misstänka att allt inte stod rätt till och försökte komma i kontakt med företaget.

– Hon ringde men fick inget svar. Då gick dottern till den angivna företagsadressen, säger Kenneth Magnusson på polisen.

Men när dottern kom till adressen i Rotterdam fanns där ingenting.

– Där var igenbommat och övergivet, säger Kenneth Magnusson.

De 17 500 kronor kommer inte kvinnan att få återse då polisen inte har någon förhoppning om att de ska kunna lösa brottet.

– Det är ett bedrägeriföretag som man absolut inte ska ha kontakt med, uppmanar Kenneth Magnusson.

Som Allehanda tidigare rapporterat om är bedrägeri via internet ett brott som ökar och är mycket svårlöst. Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet är ökningen 30 procent det första halvåret och 9000 misstänkta fall har anmälts över hela landet. Det är svårt att skydda sig mot och Kenneth Magnusson menar att man egentligen aldrig kan vara riktigt säker när man handlar på internet.

– Det professionella utseendet på hemsidan gör att man blir lurad. Är det jättebra priser på någonting så ska man vara vaksam, säger han.

Kenneth Magnusson tipsar om att man ska välja kända, svenska företag om man handlar från internet. Ska man köpa biljetter till evenemang eller liknande utomlands menar han att det kan vara en god idé att leta efter ett svenskt ombud.

– Har man handlat av ett svenskt företag och utsätts för bedrägeri har polisen i alla fall en möjlighet att undersöka fallet vilket vi inte har om bedrägeriet är gjort av ett företag utomlands.

Göteborgs Posten rapporterade nyligen om en stor satsning som gjorts av polisen i Västra Götaland för att lösa de omfattande nätbedrägerierna. En ny specialgrupp med IT-poliser har tagits fram och kommer utgå från en gemensam bas i Falköping med målet att klara upp 5000 brott om året. Någon sådan satsning är inte aktuell i Västernorrland.

– Det finns ingen sådan plan vad jag känner till. Men polisen jobbar med samordning för en del typer av brott och teoretiskt sätt kan gruppen i Västra Götaland lösa bedrägeribrott från Västernorrland med, avslutar han.