Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen utreder otillåtet tittande

Den nya lag som kriminaliserar olovligt tv-tittande har fått sin första dom.
En man från Vänersborgs tingsrätt ska betala närmare 4,6 miljoner kronor i skadestånd till tre tv-bolag, för så kallad kortdelning.
Nu utreder polisen också en misstänkt gratistittare från Västernorrland.

Mannen från Vänersborg har under 17 månader levererat kabel-tv-paket till hundratals kunder.

Polisen i Västra Götaland utreder också ett liknande fall. En man i 45-årsåldern från Askim sitter anhållen. Han anklagas för att ha sålt koder och kort som gett köparna gratis tillgång till olika betalkanaler.

På mannens arbetsplats fann polisen en kundlista innehållande 400 användare.

I somras infördes en lagändring för så kallad cardsharing. Det innebär att det blir straffbart att titta på och använda de illegala nätverken.

Branschen uppskattar att det fanns 300 000 svenskar som använde cardsharing innan lagen trädde i kraft den 1 augusti.

Lokala elektronikhandlare berättar att de har fått en ökad tillströmning av kunder som nu köper betal-TV abonnemang och paraboler.

– Vi har fyrdubblat försäljningen under den senaste månaden, säger elektronikhandlaren Ove Sjödin i Härnösand som tror att det enbart i Härnösand kan finnas många som sysslat med cardsharing.

Förutom de som innehar och distribuerar tekniken kan polisen också spåra de som tittar på betal-tv via de illegala nätverken och tv-tittarens ip-nummer i datorn. Lagen säger att också den gruppen kan dömas till böter.

Ett sådant fall är under utredning av polisen i Västernorrland. Det handlar om en person från Medelpad.

– Vi undersöker om det finns någon brottsmisstanke. Framförallt handlar det om att bevisa att man verkligen har tittat. Men vi vet inte om brottets beskaffenhet kan leda fram till ett åtal, säger Lars Andersson vid polisens ekorotel i Västernorrland och som inte har någon insyn i det aktuella fallet.

Branschorganisationen Nordic Stop har bildats för att tillvarata branschens intressen.

– Sverige är ett av världens hårdast drabbade länder. Liknande lagjusteringar har visat sig vara effektiva i Danmark och Norge, säger David Würgler hos Nordic Stop.

Enligt Nordic Stop och Svenska hockeyligan (SHL) är cardsharing särskilt utbrett i hockeystäder.

– SHL går årligen miste om miljonbelopp i uteblivna intäkter från tv-sändningarna, säger Erik Strandmark, som är ansvarig för medierättigheter hos SHL.