Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen: "Terrorutredningen kan dröja ett år"

Artikel 35 av 51
Lastbilsdådet i Stockholm
Visa alla artiklar

Polisen slår fast att arbetet med att få någon fälld för det misstänkta terrorbrottet på Drottninggatan i fredags kommer att ta tid.
– Det kan komma att dröja ett år innan vi har utredningen i hamn, säger Mats Löfvin polisens nationella operativa avdelning, under en pressträff.

Annons

Under måndagen höll polisen en pressträff där de berättade om terrorutredningen som pågår mot den misstänkte föraren av lastbilen, Rakhmat Akilov,,39.

– Vi jobbar fortfarande brett och ser över om fler personer kan vara inblandade. Det är ett klassiskt polisarbete som vanligt i stora utredningar, säger Dan Eliasson, rikspolischef.

Polisen har under natten och förmiddagen slagit till mot ett antal olika adresser och genomfört husrannsakningar.

Jag känner mig trygg med utredningsläget

Olika sorters bevis, digitala bevis, foton och förhör har lett till att rikspolischefen Dan Eliasson är övertygad om att föraren till lastbilen har gripits.

– Jag känner mig trygg med utredningsläget att vi har rätt gärningsman som körde lastbilen. Sedan är det upp till åklagaren att avgöra om han senare kan väcka åtal.

Polisen har till på tisdagen på sig att avgöra om Rakhmat Akilov, som är anhållen på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott genom mord, ska begäras häktad eller inte.

En annan person sitter anhållen på den lägre misstankegraden, skäligen misstänkt, för samma brott. Polisen vill inte avslöja någon information om vem den misstänkte är.

Redan nu säger polisen att utredningen kan komma att ta tid, Den väntas blir klar först om ett år.

– Vi är uppe i 600 förhör som hållits i samband med utredningen nu. Mycket kvarstår i utredningsarbetet och vi kommer att hålla på en lång tid framöver, säger Jan Evensson, Stockholmspolisens kommenderingschef.

Säpo uppger att de arbetar dygnet runt med bland annat kontraspionage. Nu kontrolleras olika grupperingar i samhället som kan tänkas begå terrordåd.

– Vi kollar vitmaktmiljön och ser över om det finns någon risk för hämndaktioner, Det rör sig mycket just nu i de här miljöerna, säger Anders Thornberg, chef på Säpo.

Terrorutredningen kommer nu att lämnas över från Säpo till svenska polismyndigheten.

Mer läsning:

Advokatsamfundet: "Läckorna riskerar att skada terrorutredningen"

Polisens uppmaning efter attentatet: "Lev era liv som vanligt"

Annons