Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen sköt varningsskott i Teheran

Iransk polis drabbade samman med anhängare till oppositionsledaren Mirhossein Mousavi i norra Teheran på i dag.

Polis jagar demonstranter, som samlats på gatorna som leder till Jamaran-moskén, där den reformvänlige tidigare presidenten Mohammad Khatami höll ett tal, uppgav ett vittne till Reuters.

Enligt vittnesmålen ska demonstranter ha skanderat "Död åt diktatorn".

Polisen sade åt dem att de hade fem minuter på sig att lämna området, men när de fortsatte att ropa slagord, anlände poliser på motorcyklar och körde in i folksamlingarna och avfyrade tårgas, sade ett vittne till AFP.

Frivilligmilisen Basij ska även ha deltagit i sammandrabbningarna med demonstranterna och beskjutit dem med färgpistoler. Enligt vittnen grep de iranska säkerhetsstyrkorna flera demonstranter.

Anhängare till den iranska regimen störde under dagen också det tal som förre presidenten Mohammad Khatami skulle hålla i en moské i Teheran.

Enligt en webbsida som står de demonstrerande reformanhängarna nära, attackerades moskén i norra delen av staden för att avbryta ett planerat tal av den moderate tidigare presidenten Khatami.

"Över 50 hårdföra regeringsanhängare använde kedjor, batonger och pepparspray för att anfalla en lokal... där Khatami höll ett tal", uppgav webbtjänsten parlemannews enligt Reuters.

Polis avfyrade samtidigt tårgas och använde batonger för att skingra anhängare till oppositionsledaren Mousavi enligt vittnen.

Irans polischef hade varnat oppositionen att inte utnyttja den shiamuslimska ashura-högtiden till nya protester mot regimen. Ashura, en tio dagar lång högtid som kulminerar på söndag, är tillägnad imamen Husayn, profeten Muhammeds dotterson, som dödades av en sunnimuslimsk kalif på 600-talet.

Sedan president Mahmoud Ahmadinejads omstridda valseger i somras har oppositionen upprepade gånger demonstrerat på gatorna. Den senaste tiden har spänningen stigit igen, efter den reformsinnade storayatollan Hossein Ali Montazeris död förra helgen.