Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen ska finnas tillgänglig för allmänheten

I januari 2015 gick Polismyndigheten och Rikspolisstyrelsen ihop i en myndighet. Man gick från 21 polismyndigheter till sju polisregioner. Stora farhågor fanns som nu besannas.

30 poliser har sagt upp sig i södra Sverige på grund av omorganisationen under årets första tre månader. Orsak är den extrema centraliseringen av polismyndigheten. Den innebär avsaknad av inflytande, leder till otydlighet, ensamhet och långa inställelsetider. Detta har skapat stor oro i hela Polissverige.

Nu några månader senare kommer nästa beslut; Polismyndighetens förslag om att MINSKA fordonsparken i hela Sverige. Län med stora avstånd är beroende av en hög mobilitet för att fullgöra sitt uppdrag, att klara upp brott och minska brottsligheten. I till exempel Jämtland finns i dag 58 fordon. Beslutet innebär att det blir 46 kvar.

För oss i Landsbygdspartiet oberoende (LPo) är det uppenbart att samhällsservicen och polisens förmåga att utföra sitt arbete i alla län kommer att försvåras. Förslaget kompletteras med det orimliga att i Norrland ha EN sambandscentral i Umeå i stället för som i dag ha fyra stycken. Här finns nästan en miljon invånare, omkring 100 000 anmälda brott och drygt 2 000 anställda och utgör totalt 52 procent av Sveriges yta!

Sambandscentralen LKC samordnar all radiokommunikation och akuta samtal. Den är spindeln i nätet hos svenska polisen. Sambandscentralen ska värdera, kunna orientera och fördela arbetet. Frågan uppstår osökt; hur ska arbetet kunna fördelas på ett rimligt sätt med EN ENDA sambandscentral, på denna yta? Vilken risk- och konsekvensanalys har man gjort? Har man ens brytt sig om att fundera över de långtgående konsekvenserna för medborgarna i slutändan? Se bara förslagen om minskad fordonspark och EN sambandscentral för Norrlands del.

År 2005 hade Sverige 1,9 poliser per 1 000 invånare medan Europa hade 3,5. Med den nya organisationen ska det finnas MINST en polis på 5 000 invånare! Minst innebär många gånger max i förhandlingsfrågor. Och vad ska den polisen göra (som inte har bil) eftersom det krävs fem polismän för en bil? Detta gäller utsatta områden, hur blir det då i de icke utsatta områdena? Frågan är om vi är på väg tillbaka till år 2005?

Polisens arbete ska bygga på att skapa förtroende och att finnas tillgängliga för allmänheten. Som invånare ska du känna dig säker på att få hjälp inom en rimlig tid. Nuvarande utveckling leder till ökade risker för medborgarna och för poliserna. Det leder till att privata bemanningsföretag kommer att blomstra och medföra ökade kostnader för oss medborgare i form av bevakningsföretag och ökade försäkringskostnader etcetera.

Landsbygdspartiet oberoende står bakom visionerna om fler poliser närmare medborgarna, med en tydligare styrning, i stället för en kaotisk polisiär vardag med ökad arbetsbelastning och bristande lokalkännedom. Tänk om och tänk rätt! Tänk närservice åt alla, på bästa sätt!

För Landsbygdspartiet oberoende ( LPo)

Pia-Maria Johansson Nora, Västmanland

Magnus Malmsten Norrtälje, Södermanland

Gunilla Fluur Sollefteå, Ångermanland

Hans Boström Hallen, Jämtland

Erland Nilsson Luleå, Norrbotten

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel