Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen jagar inte fortkörare på mc

Polisen jagar inte mc-förare som kör för fort.

- Vi är chanslösa. JO har i praktiken förbjudit oss att jaga fortkörande motorcyklister, säger Bengt Svensson på Rikspolisstyrelsen.

Tidigare tog polisen ofta upp jakten på mc-förare som försökte smita när de kört för fort. Men det görs inte längre. Justitieombudsmannen (JO) anser att det är olämpligt med tanke på riskerna en biljakt innebär för andra trafikanter och eftersom fortkörning oftast bara ger böter, skriver Göteborgs-Posten.

- Det är för farligt och det är meningslöst. Många som regelmässigt bryter mot hastighetsgränserna har motorcyklar som klarar 250-300 kilometer i timmen och utnyttjar de fartresurserna, även om vi kunde skulle vi inte vilja bedriva efterföljanden i de farterna, säger Bengt Svensson, trafikhandläggare på Rikspolisstyrelsen, till tidningen.

Mc-förarnas hjälmvisir i kombination med att motorcyklar saknar främre registreringsskylt gör det dessutom svårt att identifiera fortkörare med hjälp av fartkameror.

I fjol fanns det 281 000 registrerade motorcyklar i Sverige. I sommar väntas antalet nå 300 000. Förra året omkom 60 motorcyklister i trafiken, det högsta antalet sedan 1986.


/Allehanda.se