Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen jagar fler skylttjuvar

Polisen letar efter fler personer utanför Polen som kan ha varit delaktiga i den uppmärksammade stölden av den nazityska skylten från dödslägret Auschwitz.

Ett sådant spår har beaktats från första början, sade polistalesmannen Dariusz Nowak på tisdagen.

Polen tog kontakt med Interpol och Europol sedan stölden upptäckts. Skylten "Arbeit Macht Frei" påträffades strax efter midnatt i söndags och fem personer greps.

Uppgift om Sverige

Nyhetskanalen TVN24 uppgav på tisdagen att jakten på fler delaktiga leder till Sverige men de åklagare som leder utredningen avstod från att kommentera uppgiften.

De personer som har gripits är mellan 20 och 39 år och har kriminell bakgrund. De har gjort sig skyldiga till stölder eller våldsbrott men ingen av dem tycks vara nazist. Ett antagande är därför att de kan ha arbetat för en nazistisk samlare.

De anklagas nu för stöld och skadegörelse, vilket kan ge upp till tio års fängelse.

Tjuvarna hade kapat den fem meter breda skylten i tre delar för att kunna transportera den från Auschwitz, som ligger i utkanten av den sydpolska staden Oswiecim.

Dog i gaskamrar

Auschwitz-skylten har kommit att symbolisera skräcken i lägret som Nazityskland upprättade i Polen ett år efter ockupationen 1939. Över en miljon människor, de flesta judar, dog i gaskamrarna eller av umbäranden under andra världskriget. Bland offren fanns också polacker, romer och tillfångatagna sovjetiska soldater.

Stölden av skylten har väckt upprörda känslor internationellt. Dödslägret har varit ett statligt museum och minnesmärke sedan 1947. Efter stölden satte personalen upp en kopia av skylten över porten.

Den 27 januari har det gått 65 år sedan sovjetiska soldater gick in i lägret och befriade fångarna.