Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen: De falska stenläggarna är inget ensamt fenomen

En nationell satsning mot oseriösa resande hantverkare som polisen har gjort visar flera samband. Bland annat att hantverkarna är organiserade.

Det är flera privatpersoner runt om i landet som har kommit i kontakt med resande asfalt- och stenläggare som erbjuder billiga tjänster, men som i slutändan lurar dem på pengar.

För två år sedan ledde Jan Staaf, kommissarie vid polisen i Östergötland, i samarbete med Rikskriminalpolisen en nationell satsning för att ta reda på mer information om de anmälda hantverkarna.

– Det vi kom fram till var att de flesta kom till Sverige från Irland och Storbritannien. Det är klart att det finns seriösa hantverkare därifrån som kommer hit också, men så såg det ut när det gällde anmälningarna, säger Jan Staaf.

Det omfattande arbetet pågick under ett helt år och flera polismyndigheter var inblandade.

– Vi kartlade grupperingarna och såg att de var organiserade med företagsledare. Oftast kommer de hit under våren och sommaren och åker runt i storstäderna för att erbjuda väldigt billiga tjänster, säger han.

Enligt Jan Staaf är det svårt att säga exakt hur mycket pengar de tjänar, men att det rör sig om stora summor. Det är också svårt för polisen att göra något konkret.

– I bland är det inte helt lätt att bevisa vad som har hänt. Det beror också på om det rubriceras som ett bedrägeri eller civilrättsligt ärende, säger han.

Jan Staaf menar också att det kan vara enkelt att bli lurad.

– I flera fall har de börjat hantverksarbetet utan att riktigt ha fått ett klartecken. I början kanske de också uppträder väldigt professionellt, men slutför senare inte arbetet eller gör inte alls vad de utlovar, säger han.