Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polischefs sexbrott förblir hemliga

Förre polischefen Göran Lindberg åtalas på onsdag men hela förundersökningen blir hemlig.

Efter nästan sex månaders arbete är utredningen om Göran Lindbergs misstänkta sexbrott klar. När åtalet väcks på onsdag kommer media och allmänheten inte att få ta del av en enda sida av den flera tusen sidor tjocka förundersökningen.

– Jag har sekretessbelagt hela utredningen med hänsyn till målsägarna, säger åklagare Håkan Roswall till TT.

Han kommer inte att möta pressen och svara på några frågor i samband med åtalet.

Stängda dörrar

Beslutet innebär att även rättegången som inleds den 29 juni med stor sannolikhet hålls bakom stängda dörrar. Det enda som skulle få rätten att tillåta allmänheten att närvara är om målsägarna, det vill säga brottsoffren, själva begär att förhandlingen ska vara öppen och det är knappast troligt.

Håkan Roswall säger att man alltid sekretessbelägger utredningar som gäller sexualbrott.

– Lagen är tydlig på den här punkten. Om brottsoffren inte vill schavottera offentligt så ska jag göra det som står i min makt för att de ska slippa det, säger Håkan Roswall.

Polisen kritisk

Åklagarens beslut kritiseras av bland annat Uppsalapolisens presstalesman Christer Nordström.

– Det finns ett enormt stort allmänintresse eftersom Lindberg inte är vem som helst. Han är ju en av landets mest kända före detta polischefer. Medierna måste ha rätt att få ställa frågor om utredningen, säger Christer Nordström.

Han skrev nyligen ett brev till åklagaren och uppmanade honom att visa öppenhet utan att tumma på skyddet av brottsoffren.

Sexköpare åtalas

Göran Lindberg kommer att åtalas för fem olika sexualbrott. Det gäller bland andra en grov våldtäkt i januari i Täby, en våldtäkt i januari i Örebro län och koppleri mellan den 1 oktober 2006 och fram till den 31 september 2009.

Förutom Lindberg kommer troligen även tre sexköpare att åtalas.

Sedan Göran Lindberg greps i januari har den ena kvinnan efter den andra kontaktat polisen och anmält honom för sexuella övergrepp. Målet omfattar nio unga kvinnor, varav en 14-årig flicka, som säger sig ha blivit utnyttjade av Lindberg.

Göran Lindberg erkänner att han köpt sex av några av kvinnorna.