Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisaspirant vittnar mot kollegor

Annons

En ung kvinnlig polisaspirant tyckte inte om sina manliga kollegors arbetsmetoder och anmälde dem.

Nu åtalas tre polismän.

Det är inte alla som törs anmäla kollegor. Det kan inte uteslutas att hon råkar ut för både motvind, uppförsbacke och bakhalt, säger kriminalkommissarie Kjell Fahlgren vid polisens sektion för interna utredningar.

Det är fortfarande är ganska ovanligt att en polis anmäler sina kollegor, men enligt Fahlgren så har det blivit vanligare.

Jag vågar påstå att det ändå har svängt och att det förekommer oftare nu än för tio år sedan, säger Fahlgren.

De åtalade händelserna ligger drygt ett år tillbaka i tiden, september 2008.

En 35-årig polisman åtalas nu för tjänstefel sedan han underlåtit att ta upp anmälan från en kvinna som hade blivit misshandlad i hemmet.

Två andra polismän, 33 respektive 28 år åtalas för tjänstefel och misshandel vid ett polisingripande.

En av de gripna var en kvinna som lagts ned på marken och försetts med handbojor. En av polismännen tog tag i hennes hår, vände upp hennes huvud och sade "vad har vi här då?".

Det strider mot polisförordningen som säger att poliser ska uppträda hövligt och hänsynsfullt och iaktta självbehärskning.

Den andre polismannen tryckte ned kvinnans ansikte i marken och drog åt hennes handfängsel, vilket enligt åtalet "allt medfört smärta".

Inget av åtalen hade kunnat väckas om inte polisaspiranten vänt sig till sin handledare, som såg till att anmälan upprättades. Hon är kallad som vittne i den kommande rättegången.