Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polis tvingades ha barnen i rätten

Annons

En vabbande polis hotades med vite av tingsrätten när han meddelade att han inte kunde vittna för att barnen var sjuka.

Trots obehag vittnade Patrik Nordgren då - med barnen i rättssalen. Nu JO-anmäls händelsen.

Sambon var bortrest och släktingarna kunde inte hjälpa till. När barnen, 1,5 respektive 3,5 år, blev sjuka såg Patrik Nordgren ingen annan utväg än att ringa till Göteborgs tingsrätt på morgonen och meddela att han inte kunde komma dit för att som polisman vittna i ett trafikmål.

På eftermiddagen blev han uppringd och fick veta att de sjuka barnen inte var skäl nog att utebli.

Jag fick höra att jag skulle vara där inom en halvtimme annars skulle jag få ett vite på 2 000 kronor, säger Patrik Nordgren.

"Fullständigt oacceptabelt"

Även andra poliser skriver nu om liknande händelser på det sociala forum där Patrik Nordgren berättade vad som hände honom i tisdags. En föräldraledig polisman i Stockholms län uppmanades att ta med barnen till rätten trots att målet gällde kravaller där poliser attackerats och efteråt utsatts för hat och hot.

Det är fullständigt oacceptabelt att man ska behöva utsätta sina barn för en rättegång. Poliser blir hotade och uthängda på nätet och det sista man vill ska hända är att ens familj ska bli drabbad av det yrke och de arbetsuppgifter man har, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

Patrik Nordgren kände stort obehag av att ha med barnen i tingsrätten dit han vet att kriminella kan komma beväpnade.

När rätten tvingar mig att utsätta mina småbarn för den här miljön och de här riskerna har en allvarlig gräns passerats, säger han.

Juridiskt är det inte helt glasklart vad som gäller.

Men om ett barn är sjukt, för litet för att lämnas ensam och ingen annan kan ta hand om det då är det laga förfall, då ska man kunna utebli utan sanktion, säger Mats Sjösten, lagman vid Varbergs tingsrätt och en av flera domstolschefer som svarar på mediefrågor. Om rättegången står och faller med en person som har ett sjukt barn så kanske den kan höras per telefon.

Vill avsluta mål

Gäller vittnesmålet ett utpekande av en person eller liknande kanske rätten kommer att pressa på hårdare för att få dit vittnet, allt för att rättegången inte ska skjutas upp och leda till att högen av oavslutade mål växer.

Göteborgs tingsrätt har erkänt att de gjorde fel, men det är inte tillräckligt för Patrik Nordgren.

Det här drabbar även andra vittnen och jag känner att någon måste driva det här.

Därför ska han anmäla händelsen till justitieombudsmannen (JO).

Mer läsning

Annons