Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polis omringade Teherans universitet

Kravallpolis omringade Teherans universitet tidigt på måndagen, för att förhindra oppositionella studenter från att demonstrera på årsdagen av ett uppmärksammat mord på studenter 1953.

Det är hundratals kravallpoliser, överallt runt Teherans universitet och gatorna omkring, sade ett vittne, som inte ville framträda med namn.

Efter det omstridda presidentvalet i somras har oppositionen flera gången utnyttjat officiella högtider och minnesdagar till att demonstrera mot regimen. Polisen har varnat att alla "olagliga" demonstrationer ska stoppas och utländska medier är förbjudna att rapportera.

Oppositionsledaren Mir Hossein Mousavi kritiserar polisens blockad mot Teherans universitet.

"Om ni tystar universiteten, vad gör ni då med situationen i samhället?" skriver han på sin webbsida Kaleme.

Mousavi har inte personligen manat till gatuprotester, men varnar myndigheterna att de "kämpar mot skuggor på gatorna".

Samtidigt kommer rapporter om att poliser samlas på fler platser i Teheran. Vittnen talar om civilklädda poliser på motorcyklar på Tajrish-torget i norra delen av staden. Det fanns även rapporter på måndagen om att tillgången till internet stängdes av i centrala Teheran.

Mordet 1953 på tre studenter utfördes av shahens män, bara några månader efter den USA-stödda kuppen mot premiärminister Mohammad Mossadeq.