Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polis döms för misshandel

Annons

Den polis som bussade hunden på en våldsam och berusad man och slog honom med batong fälls för misshandel. Straffet blir villkorligt.

Inget tydde på att mannen skulle attackera henne, enligt rätten. Hon hade därför inte rätt att använda så mycket våld.

Inte heller befann sig polisen i en nödvärnssituation.

Eftersom kvinnan riskerar att förlora sitt arbete i och med domen har rätten valt påföljden villkorlig dom.

Åklagaren har beskrivit den misshandlade mannen som "utåtagerande, humörväxlande och förvirrad". Han raglade omkring blodig i centrala Stockholm efter att tidigare ha slagit sönder en ruta. Han ska också ha slagit flera personer, vilket han åtalats för.

Den filmade händelsen, som fått stor uppmärksamhet efter att ha publicerats på nätet, visar ett "massivt övervåld", anser åklagaren.

På filmen syns inget som tyder på att mannen tänker attackera eller på annat sätt utgjorde ett hot mot polisen. Visserligen syns inte om mannen spänner käkarna och nacken som polisen påstått "men av filmen framgår att han inte rör sig".

Rätten skriver att de tar hänsyn till att polisen varit ensam, att hon hade ett långt arbetspass bakom sig, att hon var trött och "säkert under stark press". Hon visste också att den blodige mannen som slog på hennes bil var misstänkt för misshandel av två personer. Men hennes yrke och hennes tioåriga erfarenhet som polis spelar också in.

Polisen har sagt att hon uppfattade det som ett hot när mannen sade att han skulle "spränga gatan", men rätten konstaterar att mannen är klädd i undertröja och byxor och att varken sprängmedel eller vapen syns. Hans oknutna händer är tomma. "Han rör sig inte heller framåt utan står med hängande armar".

Enligt två vittnen var mannen så berusad att han stod och svajade.

Rätten har svårt att se varför polisen valde att beordra mannen att lägga sig på marken. När han inte gjorde som hon sade bussade hon hunden på honom, vilket gjorde det omöjligt för honom att lägga sig ned eftersom han försökte hålla hunden ifrån sig samtidigt som polisen slog honom.

Hon behöver inte betala skadestånd till den misshandlade mannen.

Cecilia Klerbro, chefsrådman vid Stockholms tingsrätt, tycker inte att man ska dra några generella slutsatser utifrån domen om hur poliser bör agera i liknande situationer.

Det är just i den här situationen som det fanns andra saker som hon hade kunnat göra. Hon hade kunnat backa eller hon hade kunnat avvakta, säger hon.

Polisen har själv uppgett att mannen efter det inledande slaget mot bilen varit lugn. Sedan är det enligt polisens berättelse mannens ansiktsuttryck som förändrat situationen och gjort den hotfull.

Polisförbundet vill vänta med att kommentera till dess att domen vunnit laga kraft, vilket dröjer eftersom den kommer att överklagas.

Mer läsning

Annons