Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polis åtalad för stöld

Polisen stal skyddsmasker på sin arbetsplats och sålde dem vidare. Men tilltaget upptäcktes och polisen är nu åtalad för stöld.

– Jag utgår från att det blir avsked vid en fällande dom, säger chefsåklagare Per G Lindell vid riksenheten för polismål.

Stölderna ägde rum i höstas. Den åtalade polisen stal skyddsmaskerna på den egna polisstationen i Ångermanland. Allt uppdagades när polismyndigheten såg att skyddsmaskerna auktionerats ut på internetsajten Tradera. På så vis kunde polisen "bakspåra" maskerna och ganska snart hittade man sin kollega.

Enligt Per G Lindell nekade polisen först till anklagelserna för att sedan vid ett andra förhör erkänna. Vid ett tredje förhör hävdade den misstänkte uppfattningen att maskerna var mer eller mindre skräp och att det av den anledningen inte var stöld att ta dem.

– Först såldes tre masker för 2700 kronor och vid ett senare tillfälle två masker för 2000 kronor, berättar Lindell.

Inför huvudförhandlingen har åklagaren begärt in ett yttrande från Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd. Det yttrandet blir avgörande huruvida polisen ska få ha kvar sin tjänst eller inte.