Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polens president skrev på EU-fördrag

Annons

Polens president Lech Kaczynski skrev på lördagen under EU:s Lissabonfördrag.

Presidentens underskrift upphöjer fördraget till lag i Polen.

Den innebär också att det nu bara är den - motsträvige - tjeckiske presidenten Vaclav Klaus underskrift som saknas. Tjeckien är det enda land som inte har ratificerat fördraget fullt ut.

Alla EU-länder måste godkänna fördraget för att det ska kunna träda i kraft och förändra arbetsformerna i EU.

Den konservative Kaczynski, som också brukar beskrivas som euroskeptiker, satte sitt namn på handlingarna vid en ceremoni i presidentpalatset i Warszawa i närvaro av representanter för de andra EU-länderna, bland andra Sverige i egenskap av ordförandeland i unionen just nu.

Det är ett viktigt steg för Polen och det är ett stort steg mot att Lissabonfördraget kan träda i kraft. Jag tycker att det var viktigt att vara där, säger Fredrik Reinfeldt, statsminister och EU:s ordförande, till TT efter att ha deltagit ceremonin i Warszawa.

Han säger också att Polen var ett av de länder som förhandlingarna om fördraget kärvade med. Därför var det också viktigt att ratificeringen blev av.

Alla EU:s 27 medlemsländer måste godkänna fördraget för att det ska börja gälla. Och nu står bara Tjeckien utanför fållan, där den EU-skeptiske president Vaclav Klaus i elfte timmen krävt liknande undantag som Storbritannien och Polen sedan långt tidigare förhandlat till sig.

Reinfeldt säger att han inte hört något mera därifrån sedan han senast sade något offentligt.

Det är min avsikt att få större juridisk klarhet kring vad den här fotnoten han efterfrågar rent hanteringsmässigt innebär - både i Tjeckien och för EU i sin helhet och det tar en liten stund, inte minst för dem i Tjeckien att gå igenom.

Det är bland annat oklart om det är presidentens roll att kräva undantaget, inte minst sedan parlamentet och senaten redan ratificerat fördraget.

Han (Klaus) får förstå att det finns stora invändningar runt om i Europa om varför detta kommer nu, när det funnits möjligheter att framföra det tidigare, säger Reinfeldt.

TT: När tror du att du vet mer?

Jag räknar med om några dagar, men det är också lite grann i händerna på hur fort det går i Tjeckien.