Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polen kontaktade Ask om skyltstöld

Polen vill nu ha svensk hjälp med att utreda stölden av skylten Arbeit macht frei över infarten till dödslägret Auschwitz.

Den polske justitieministern Krzysztof Kwiatkowski har talat med sin svenska kollega Beatrice Ask, meddelade justitiedepartementet i Warszawa på onsdagen.

Deras diskussion var inriktad på en begäran om juridisk hjälp som håller på att formuleras av regionala åklagare i Krakow.

Att man tagit detta steg på ministernivå beror på fallets betydelse enligt departementet. Själva utredningen av brottet görs i Krakow i södra Polen.

I förra veckan sade polska utredare att hjärnan bakom stölden den 18 december fanns utomlands. Men de har konsekvent vägrat bekräfta medieuppgifter om att denna person finns i Sverige och att Polen skulle planera att be svenskarna om ett anhållande.

Polis hittade järnskylten med texten "arbete är vägen till frihet" två dagar efter stölden och grep fem polacker, tidigare kända i brottssammanhang och såvitt känt utan anknytning till nynazism.

Dagen före julafton sade svensk polis att man inte hade några som helst indikationer på att någon i Sverige skulle vara inblandad i stölden.