Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pokémon invaderar gatorna: "Det bästa är att man inte sitter hemma och glor på tv"

Stillasittarnas och eremiternas speldagar är på väg att bli ett minne blott. Allehanda testade appen som fått hela världen på fötter.

I lördags släpptes spelet på den svenska marknaden, och redan nu är det en sensation. Pokémon Go heter mobilappen, som kort sagt går ut på att samla de små fantasidjuren på olika platser i den verkliga världen. Spelet är baserat på den populära tv-serien med samma namn från nittiotalet.

Det är genom en kombination av GPS-funktionen och mobilkameran som varelserna dyker upp på telefonens skärm. Med ett snabbt svep kan man därefter fånga in och träna upp sina pokémons.

Runt om i städer och på landsbygd över hela världen finns olika platser där man kan hitta djuren. Örnsköldsvik är inget undantag. För att testa trenden laddade vi hem spelet och gav oss ut på en pokémonvandring i staden.

Redan på redaktionen fångas den första, och vi behöver inte promenera längre än till korsningen Storgatan och Köpmangatan för att stöta på fler spelare, samlade runt ett av spelvärldens vattenhål. Det är ett så kallat "pokéstop" i gatukorsningen, med det passande namnet "Slimeballs", där flera spelande stannar upp i dagens rus.

– Det bästa med den är att man inte sitter hemma hela tiden, och glor på tv:n, säger Natalie Sjöblom om appen.

– Man kan komma ut medan man spelar, inflikar Denise Andersson.

Promenaden fortsätter ner mot Stora Torget, och på vägen fångas det in både den ena och den andra sortens pokémon. På vägen syns så väl klungor med folk som ensamma stadsvandrare, djupt fokuserade på mobiltelefonerna i sina händer. Och det krävs inget mer än att snegla lite över deras axlar för att förstå vad de sysslar med.

De senaste dagarna har det pratats mycket om Pokémon Go, och det är lätt att förstå varför. Anmälningar om zombieiknande personer och märkliga inbrottstjuvar har kommit in till Polisen. Allt från klagomål om olycksrisker till beröm att det för människor närmare varandra har riktats mot det lilla spelet. Och alla vinklar känns vettiga.

Läs också: Polisen varnar för Pokémon-spelet – ger zombieliknande beteende

En sak är säker, det är ett globalt socialt fenomen som håller på att formas, och många är eniga om att spelet hjälper en att upptäcka mer av världen.

– Man går ju till många ställen som man annars inte hade planerat att gå till, och definitivt ser man mer av Ö-vik, säger Ida Norberg som sitter på pokéstoppet ÖA-torget.

Upptäckslusten är en viktig del av spelet, men hälsofaran är något som Ida Norberg tar på största allvar.

– Jag kollar alltid upp från skärmen, för jag vill inte dö, säger hon och skrattar.

Vandringen fortsätter från torget genom Örnparken och vidare till Museet. På vägen fångar jag ännu fler pokémons, och snart har jag nått level 3. Vad det betyder har jag ingen aning om, men det är smärtsamt uppenbart att spelet blir mer och mer beroendeframkallande för varje ny fångst.