Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pojkars fritid får mer statligt stöd

Annons

Pojkar får en större del av det statliga stödet till idrott, kultur och organisering än flickor, enligt en studie som Ungdomsstyrelsen i dag lämnar till regeringen.

Relevanta aktörer kommer nu att bjudas in för att analysera jämställdheten, enligt Alice Bah Kuhnke, generaldirektör för Ungdomsstyrelsen.

60 procent av det statliga stödet till idrotten 2011 gick till sporter som domineras av pojkar, som till exempel fotboll, innebandy och ishockey. Pojkar fick samtidigt 60 procent av det stöd genom studieförbunden som går till kulturutövande. Andelen manliga medlemmar i de ungdomsorganisationer som Ungdomsstyrelsen ger statsbidrag till har ökat från 53 till 59 procent. Samtidigt upplever en högre andel flickor än pojkar att de har för lite fritid, enligt rapporten.

Pojkar må vara överrepresenterade inom föreningsidrott, men det är vanligare bland flickor att motionera. 80 procent av tjejerna motionerar minst en gång i veckan, jämfört med cirka 70 procent av killarna, enligt rapporten.

Tjejer är samtidigt i högre grad aktiva kulturutövare än killar och utövar fler kulturformer. Exempelvis var flickor överrepresenterade inom musik- och kulturskolans verksamhet i fjol - 69 procent av utövarna var tjejer.

Mer läsning

Annons