Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Podden om Brattåsmorden gör succé

I första avsnittet av serien I brottets spår fick lyssnarna höra hur det gick till när Tor Öberg och Gerd Wiklund hittades mördade i Brattås den 2 juni 2005.
I det andra avsnittet, som publiceras torsdag den 9 juli, gräver journalisten Anna Wikner djupare bland de ledtrådar polisen hittade, och dem de missade.

När det första avsnittet av podden I brottets spår släpptes den 2 juli i år, tio år och en månad efter att morden på Tor Öberg och Gerd Wiklund upptäcktes, laddades det ner 2 400 gånger redan samma dag. Sammanlagt har radiodokumentären fått över 8 500 nedladdningar sedan den först publicerades.

För journalisten Anna Wikner som har ägnat månader åt att granska fallet visar siffrorna att det olösta brottet fortfarande lever kvar i människors minne.

– Morden i Brattås är en jätteintressant historia. Trots att det finns vittnesmål, intressanta fynd och säkerställda DNA – allt sånt som brukar räcka för att hitta en misstänkt – så är mördaren fortfarande på fri fot, säger Anna Wikner.

Då polisutredningen i fallet fortfarande pågår har det inte varit möjligt för Anna Wikner att få ut förundersökningsmaterial. I stället har hon bland annat vänt sig till offrens familjer och till polisen.

– Jag hade rätt bra kontakter redan tidigare, så det har inte varit svårt att få folk att ställa upp. Tvärt om. Familjerna har berättat om sina upplevelser och misstankar, och de poliser som har varit inblandade i förundersökningen har bidragit med det de har kunnat utan att förstöra utredningen.

– De personer jag har pratat med tycker att det är jättefrustrerande att mördaren fortfarande går lös, säger hon.

I det andra avsnittet kommer serien att ta upp ett flertal av de fynd som har hittats och flera av de olika spår man fått upp kommer att analyseras och diskuteras.

Var det ett rånmord som polisen inledningsvis trodde? Men varför lämnades då Tor Öbergs plånbok med nästan 10 000 kronor i kontanter kvar på platsen? Och vad var det för bil som sågs på gårdsplanen bara dagar innan kropparna hittades?

– Förhoppningen är att den här serien ska få folk att tänka till, och kanske minnas någonting som kan vara av värde för utredningen, säger Anna Wikner.

Det andra avsnittet av I brottets spår publiceras torsdag den 9 juli på bloggen, på Itunes och i podcastappar.