Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plusjenko frälste hemmafansen i OS

Annons

Han kom. Han gled. Han flög och han segrade.

Hemmaolympiske fixstjärnan Jevgenij Plusjenko låg bakom Rysslands första OS-guld i Sotji.

Och i sedvanlig ordning med en lätt liten skandalstämpel i ena hörnet.

31-årige Plusjenkos vinnande insats i herrarnas fria program i konståkningens lagtävling gjorde det i princip omöjligt för de övriga ryssarna att misslyckas.

Jag ger mig själv 4+ i dag, sade den självsäkre virtuosen från S:t Petersburg efteråt. Jag var faktiskt lite orolig, men inte för egen del utan för de andra. De är alla väldigt duktiga, men några av dem åker för första gången (i OS) så jag var lite nervös.

Som det nu blev behövde inte ens Julia Lipnitskaja gå ut på isen innan guldet var säkrat, då enda konkurrenten Kanada definitivt stupat på ett felskär från Kaetlyn Osmond.

Övriga i guldlaget är isdansarna Jelena Ilinych och Nikita Katsalapov samt paråkarna Tatiana Volosozjar och Maxim Trankov.

Samtidigt fläckas guldet en aning av uppgifter om fusk - den ständigt återkommande misstanke som tycks vara fortsatt hopplös för konståkningen att bli av med. Den här gången är det franska tidningen L'Equipe som citerat en anonym rysk tränare om att resultatet i lagtävlingen skulle ha varit uppgjort redan på förhand mellan Ryssland och USA. Tanken skulle i så fall vara att det ryska lagguldet senare i OS skulle "kvittas" mot ett USA-guld i isdans.

Båda länderna nekar dock ilsket.

Det finns ingen anledning att kommentera sådant skräp, sade Rysslands idrottsminister Vitalij Mutko, enligt Interfax. Det är skrattretande, en historia som bara är till för att svärta ner sporten, sade Barbara Reichert från USA:s konståkningsförbund, enligt Reuters.

Plusjenko har nu tangerat Gillis Grafströms gamla rekord på medalj i fyra OS i rad. Tar han sig upp på pallen även individuellt blir han OS-historiens hittills mest medaljprydde konståkare.

Självförtroendet är redan på plats.

I dag var bara uppvärmning. Jag har en trippel axel-trippel flip-kombination i bakfickan. Ingen annan i världen har gjort en sådan.

Fakta:

Det tidiga 1900-talets svenske elegant eller 2000-talets ryske dominant. Vem är bäst? Välj själv.

Gillis Grafström (1893-1938)

Född i Stockholm. OS-guld individuellt 1920, 1924 och 1928, OS-silver 1932. Tre VM-guld. Bragdguldsvinnare 1929, delat med längdåkaren Sven Utterström.

Jevgenij Plusjenko (född 1982)

Född i Solnetjnyj. OS-guld individuellt 2006 och i lag 2014, OS-silver 2002 och 2010. Tre VM-guld. Ingick i föreställningen när Dima Bilan vann schlager-EM för Ryssland 2008. (TT)

Mer läsning

Annons