Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plusjenko borta från OS

Annons

Det blev ingen gyllene avslutning för Jevgenij Plusjenko.

Han kom inte ens till start.

Enligt stjärnan var det Gud som sade att det räcker.

Jevgenij Plusjenko försökte göra en trippel axel, men smärtan i ryggen blev för stark. 31-åringen avbröt uppvärmningen och åkte fram till den svenska refereen Mona Jonsson. Han pratade med henne, skakade på huvudet och strax därpå kom konståkningsspeakern med det chockartade beskedet:

"Jevgenij Plusjenko kommer inte att delta i tävlingen på grund av skada".

Han åkte runt och tackade publiken och försvann sedan från isen medan åskådarna satt alldeles tysta. Någon timme efteråt förklarade Plusjenko vad som hänt på en presskonferens.

Jag tror det var Gud som sade: "Jevgenij, det räcker nu".

Senare på kvällen pratade han med ryska Channel One och berättade där att karriären som amatör nu är över.

Inte på det sätt som jag ville. Men jag slutar med en guldmedalj. Det är stort.

Plusjenko led på isen när han försökte plåga sig för att glädja hemmapubliken. På många sätt påminde ödet om det som drabbade friidrottaren Liu Xiang inför starten på 110 meter häck vid OS i Peking 2008 när dennes skadade hälsena satte stopp för honom några minuter före start.

Jag är ledsen för mina fans, för alla, men jag försökte ända till slutet. Jag grät nästan, sade Plusjenko.

Plusjenko kände av den skada, som hållit honom borta från konståkningen i flera år, redan efter hans åkning i lagtävlingen. Men han valde ändå att försöka.

Jag tog fyra smärtstillande tabletter. Det hjälpte inte. Jag kom ut till uppvärmningen och i den första trippel axeln kändes det som om jag hade en kniv i ryggen, sade Plusjenko.

Den ryske publikfavoriten och superstjärnan blev klar för Sotji kort före tävlingarna efter att ha gjort fina träningsåk inför ögonen på ryska experter. I lagtävlingen bidrog han till det ryska guldet och nu skulle han frälsa hemmapubliken med en sista show.

Hans tränare Alexej Misjin sade till reportrarna att han ville att Plusjenko skulle mötas med respekt och de skulle vara positiva mot honom.

Det är ingen tragedi det här som hänt med Jevgenij. Under de 20 (senaste) åren har han varit framgångsrik, mestadels en vinnare, sade Misjin.

Plusjenko sade både efter OS 2006 och 2010 att han karriär var över, och nu fick tränaren Misjin frågan om det blir något mer OS för superstjärnan i framtiden.

Inget OS (olympics), i så fall Paralympics.

Mer läsning

Annons