Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Plattan som skulle kunna hjälpa de boende

Det finns en enkel och relativt billig lösning på buller- och vibrationsproblemen vid den bro i Solum, Undrom, där de boende i åtta års tid försökt få hjälp. Det tror i alla fall Helge Jonsson i Kramfors.

Innan han gick i pension arbetade Helge Jonsson i många år åt det amerikanska företaget MacPave. Företaget tillverkar och säljer speciella membran.

- Membranet sprider vibrationerna över en större yta och då uppstår inga sprickor. Hade man lagt ett sådant under asfalten på brobanan och sedan över skarven mellan bron och vägen hade det inte blivit några problem med buller, säger Helge.

Membranet består av en kärna av en speciellt utvecklad massa omgiven av specialväv på både över- och undersidan.

- Det här har använts över hela världen på både motorvägar och flygplatser. Så jag vet att det fungerar, säger Helge Jonsson.

Vägverket har tidigare beräknat att det skulle kosta cirka 250 000 kronor att åtgärda bullerproblemet. Enligt Helge Jonsson skulle det bli mycket billigare om man använde membranetMARGARETA CRONQUIST
070-650 24 61

Webbredaktör
MADELENE HOLMGREN
070-650 31 67