Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Plats på scen för Klungan

Han är känd bland annat som Thunder från radions Mammas Nya Kille, MNK, och Geggan från tv-programmet Ingen bor i skogen.
I kväll är Mattias Fransson en av fyra på scenen i hyllade humorgruppen Klungan, med föreställningen "Se oss flyga över scenen i fruktansvärda hastigheter" på Nolan.

Vad kanske inte alla har koll på är att Mattias Fransson har sina rötter i stan.

– Jag har min släkt och mitt ursprung i Örnsköldsvik och mina föräldrar bor här. Jag gick högstadiet på Änget och bodde tre år i Gimåt.

– Nuförtiden är jag ofta i Örnsköldsvik och vi har sommarstuga utåt Näskehållet. Jag börjar mer och mer uppskatta naturen runt Örnsköldsvik, den är så dramatisk och omväxlande. Jag gillar att vara ute och cykla och paddla.

…och Modo Hockey – vad har du för förhållande till den klubben?

– Jaa…(skratt)…det har väl alltid varit mitt favoritlag. Jag spelade själv hockey när jag var yngre. Men inte i Modo, utan i Ö-vik Hockey. Jag är väl ingen kalenderbitare, men när jag träffar pappa då tänder det till. Han är så engagerad.

Först fanns inte Örnsköldsvik med i er planering?

– Nej. Det är mycket logistik med en turné, det ska passa med städer och datum. Men sedan fick vi en öppning i schemat.

…och föreställningen flyttade ni från 19 till 20 för att hinna se matchen Modo-Linköping?

– Nja, vi hinner nog inte se den. Vi har en del att förbereda. Men vi tyckte att det kändes dumt att det skulle vara på gränsen att folk hann gå på båda. Nu hinner den som vill både se hockey och teater.

…och du själv?

– Kanske att jag hinner, vi får se hur det funkar med det andra.

Vilka lag håller de andra i Klungan på?

– Carl är nog mest fotbollsintresserad. Han har ett genuint intresse och kan en massa om alla lag i olika länders serier. Sven håller på Luleå Hockey, han är därifrån. Olofs fru är från Karlstad, hon försöker få honom att hålla på Färjestad. Jag försöker få honom att hålla på Modo, så det är en dragkamp. Han velar väl lite där.

Hur träffades ni i Klungan?

– Jag och Olle har känt varandra sedan vi gick friidrottsgymnasiet i Umeå. Jag var med i IF Vingarna och sprang medeldistans, 800 och 1 500 meter. Jag var nog ganska talangfull men jag började ganska sent, först när jag gick i åttan. Jag springer fortfarande ofta i dag, men inte för att tävla utan som motion.

…och de andra?

– Sven kom från Luleå till Umeå, vi stötte på varandra och blev väldigt bra kompisar alla tre. Vi hade olika teatergrupper och skrev saker ihop. Vi spelade på Hamnmagasinet, en ungdomsgård som finns kvar i dag, i Sagateaterns foajé och på en del andra ställen.

– Carl var min chef när jag jobbade på SVT i Stockholm. Jag tyckte han var bra och duktig, så jag introducerade honom för de andra. Sedan startade vi gruppen Klungan i Umeå.

Varifrån kommer namnet?

– Ofta heter grupper Teater "Nå´nting". Men vi ville ha ett namn som hade en egen betydelse, eller som kunde få det när vi fyllde det med innehåll. Och nu är ju Klungan vi…

– Klungan är även en liten grupp som ligger strax bakom täten. Vi är inte riktigt framme än, men vi ligger där och kämpar.

Vad har regissören och koreografen Birgitta Egerbladh betytt för era föreställningar?

– Det är svårt att sätta fingret exakt på vad det är. Hon har varit med som en del av gruppen och påverkat allt. Hon har tyckt till om texter och annat, inte bara koreograferat dansen.

– Hon har också bidragit med bra energi och varit ännu mer kompromisslös än vad vi kan vara.

Hur arbetar ni med Klungan – alla fyra tillsammans eller parvis?

– Vi jobbar extremt mycket alla tillsammans. På den här senaste föreställningen har vi varit alla fem, Birgitta inräknad. Vi skriver en och en och kommer tillbaka till de andra och får feedback.

– Vi i gruppen jobbar med allt i föreställningen – kostym, texter, dans. Det är lite speciellt och blir lite komplicerat, men det är en av idéerna med Klungan. Det är så här vi vill ha det, vi vill ha kontroll över allt.

Vad skrattar du själv åt?

– Vanligast är väl i privata sammanhang, när någon säger nå´t kul som är smart och överraskande. När det öppnas upp flera dörrar i huvudet samtidigt.

Vad har du för humorförebilder?

– Hmm…det är inte så lätt att lyfta fram något speciellt. Men fantastiskt mycket av det som Killinggänget gjort, och även HasseåTages saker, är väldigt bra.

Föreställningen ni spelar i kväll, "Se oss flyga över scenen i fruktansvärda hastigheter" – den har ett långt namn?

– Ja, man letar alltid efter ett bra namn på en föreställning. Det ska gärna vara överraskande. Det här kändes lite förbjudet, att lova så väldigt, väldigt mycket (skratt).

Vad kan vi förvänta oss?

– En väldigt omväxlande föreställning, absurd och på samma gång ganska sorglig. Och samtidigt väldigt, väldigt rolig. Vi tycker att den är det, i alla fall.

– De som har en relation till Klungan kommer märka att vi har tagit ett steg till och utvecklat karaktärerna.

…och hur går det för Modo mot Linköping?

– Där får jag väl hoppas på en vinst!