Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Planerna på asylfartyg går vidare – så vill Härnösandspolitikerna stoppa etableringen

Ett asylfartyg kan hamna i Härnösand.
Ett företag har nu ansökt om bygglov för att lägga kryssningsfartyg i Härnösands hamn som bostäder för upp till 1800 asylsökande.
Men kommunen kommer att försöka stoppa fartyget. Alla partier är överens.

Vi har tidigare berättat om att ett företag vill lägga det stora kryssningsfartyget Ocean Gala i Härnösands djuphamn. Nu går man steget längre och söker bygglov för fartyget. Ett bygglov är nöddvändigt för att man ska kunna använda fartyget som bostäder.

En ansökan om bygglov har nu lämnats in till Härnösands kommun. Bakom ansökan står företaget Floating Accommodations Sweden AB. Det handlar om tidsbegränsat bygglov för boende i hamnen på kryssningsfartyget Ocean Gala. Företaget ansöker om lov att i fyra år, till 2020-03-01, ligga vid kaj i djuphamnen som ägs av Södra Norrlands Hamn & Logistik AB.

Läs mer: Så mycket kan flyktingboendet på lyxkryssaren kosta – varje dag

Enligt kommunalrådet Fred Nilsson (S) kommer nu ansökan att beredas av samhällsförvaltningen i sin roll som myndighet. Beslut i frågan kommer sedan att tas av Samhällsnämnden. Detta kan som tidigast ske den 17 mars eller mer troligt den 21 april.

Men kommunen kommer med största sannolikhet säga nej till bygglovet. Sent på tisdagseftermiddagen samlades gruppledarna för de politiska partierna för att diskutera saken och flera delar Fred Nilsson ståndpunkt att det inte är bra med en flyktinganläggning i hamnen i Härnösand.

– Anläggningar för bostäder för 1000–1800 människor bör föregås av planläggning, även om anläggningen är av temporär karaktär, säger Fred Nilsson, kommunstyrelsen ordförande (S).

Detaljplanen för Djuphamnen säger att området är avsett endast för hamnverksamhet.  Planen säger att "Område som endast får användas för hamntrafik och därmed samhörigt ändamål". Planen medger därför inte bostäder i området. Något permanent bygglov kan därför inte beviljas.

Läs också: Susanne Sjöstedt: "Förslaget borde ha stoppats redan på idéstadiet!"

Kommunen har däremot möjlighet att besluta om tillfälligt bygglov. Ett sådant kan sträcka sig över flera år. Men kommunen är inte tvingad till detta. Det kan, enligt Nilsson, inte ställas krav på kommunen att bevilja tillfälligt bygglov för Ocean Gala.

Samhällsnämndens ordförande Sara Nylund (S) tolkar reglerna så att kommunen har rätt att avslå en ansökan om tidsbegränsat bygglov om man inte anser verksamheten lämplig. Det kan ske utan närmare rättsliga överväganden. Ett sådant beslut av kommunen kan möjligen överklagas men kan inte ändras.

– Detaljplanen anger att hamnområdet inte är lämpligt för bostäder. Det kommer sannolikt också att vara det ställningstagandet som Samhällsnämnden kommer fram till, säger Sara Nylund. 

Fred Nilsson hoppas att planerna inte blir av.

– Jag har väldigt svårt att tro att samhällsnämnden kan komma fram till något annat än ett avslag på rederiets ansökan. Och då är det det som gäller, säger Fred Nilsson.

Sent på tisdagseftermiddagen har de politiska partierna med plats i kommunfullmäktige haft samtal om situationen och kommit till en helt gemensam hållning om att det inte är lämpligt att upprätta det boende som föreslagits.

 – Alliansen välkomnar att alla partier i Härnösands kommunfullmäktige, ställer sig bakom att inte "ta emot flyktingbåten", säger Anders Gäfvert (M).

■■ Vill du ha fler kommunala nyheter och andra nyheter om Härnösand i din mobil? Ladda ner Allehandas nya app till Iphone eller Android.