Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Planerna för Fälldins begravning tar form – flera toppnamn närvarar

Flera partiledare väntas hedra Thorbjörn Fälldins minne vid begravningen i domkyrkan den 11 augusti. Annie Lööf (C) deltar och till veckan väntas även statsministern Stefan Löfven lämna ett besked.

Annons

Det var på kvällen den 23 juli som Thorbjörn Fälldin, 90 år, somnade in i kretsen av sina anhöriga i hemmet i Ås utanför Ramvik.

Thorbjörn Fälldin ägnade ett helt yrkesliv åt centerrörelsen och var Sveriges statsminister i tre olika regeringar under åren 1976-81. Gården hemma i Ås var vid den tiden svensk politiks maktcentrum. Fälldins mest kända citat var "Håll gränsen" vid ubåtskränkningarna 1981 och motståndet mot kärnkraften var en stark symbolfråga för honom.

Läs också: Annie Lööf (C) om den bortgångne förebilden: ''Han var en ikon''

Minnesorden efter Thorbjörn Fälldins bortgång har varit många och företrädare över partigränserna har hyllat hans politiska gärning.

På torsdag den 11 augusti äger begravningen rum i Härnösands domkyrka med en efterföljande minnesstund på St: Petri Logen.

Partiledaren Annie Lööf (C) kommer att närvara vid Thorbjörn Fälldins begravning. Det gör även Maud Olofsson, före detta vice statsminister, och Emil Källström som är ekonompolitisk talesperson för Centern. Från LRF kommer Anders Källström närvara. Dessutom kommer många lokala politiker och partivänner.

– Thorbjörn var en stor politisk förebild och vän. Det känns bra att hedra hans minne och delta i familjens sorg, säger Emil Källström.

Läs också: Fälldin somnade in med familjen intill sig – sonen: "Han var en fin människa och far"

I skrivande stund är det ännu oklart om statsminister Stefan Löfven har möjlighet att närvara vid begravningen. Enligt pressekreteraren Erik Nise kan ett besked komma till veckan.

Kyrkoherden Lars Eriksson leder begravningsakten i domkyrkan och Thorbjörn Fälldins sista vila blir på Högsjö kyrkogård.