Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Planerat flyktingboende eldhärjat på morgonen – Viksjö gamla skola brann ner

En brand uppstod på måndagsmorgonen i Viksjö gamla skola, ett planerat boende för ensamkommande flyktingbarn. Larmet kom 04.03. När räddningstjänsten kom fram till platsen slog det upp lågor genom taket.

Annons

– Det är rent ut sagt bedrövligt, det kostar för stat och kommun, säger räddningsledare Leif Wikström vid räddningstjänsten.

Han förstod att det var allvarligt när larmet kom. Hela skolan, som var planerat som ett hem för ensamkommande flyktingbarn, var övertänd och brandmännen fick börja med att inrikta sig på att stoppa en spridning av elden.

– Det är helt vansinnigt, det är bara bedrövligt att det ska hända en sådan här sak, Det innebär en massa möjligheter för Viksjö som bara har bränts upp, säger Mats Brännström, projektledare och verksamhetsansvarige för det planerade HVB-hemmet.

– Vi hade ett möte förra veckan för planering av sanering av den förra branden, vi får se vad som händer nu, säger han.

Hur tror du det påverkar orten?

– Jag tror att Viksjö som stort såg det här som en möjlighet, utan det är vissa som gör sådant här som svärtar ner bygden, säger Mats Brännström.

Förra branden den 9 april startade på tre olika ställen med bensin. Det finns misstankar om att branden också denna gång är anlagd.

– Inledningsvis så är branden rubricerad som mordbrand, det kan ändras om det kommer fram andra omständigheter, säger Sven-Olof Gustavsson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen Västernorrland.

Enligt de första rapporterna så var det rejält med gnistor som spreds från elden.

– Skolbyggnaden går inte att rädda, säger Tomas Näsman, räddningsledare. Just nu ser vi till så att elden inte sprider sig. Skolan får brinna ner. Vi har bara tankbilar och vattnet räcker inte för att släcka ner branden på en gång. Något annat vatten finns inte att tillgå.

Räddningstjänsten såg rökpelarna från branden redan när man var i Nordanå. Cirka en mil från skolan.

Läs mer: Viksjö skola avspärrad efter mordbranden: "Vi har gjort vissa beslag"

Skolan skulle byggas om till ett HVB hem för ensamkommande flyktingbarn.

Så sent som den nionde april brann det i skolan. Då hittades tre olika brandhärdar vilket pekade på att den var anlagd.

Polisen rubricerade då branden som mordbrand. Den branden startade dagen efter att det blev officiellt att skolan skulle bli boende för asylsökande.

Läs mer: Susanne Sjöstedt: Mordbrännare ska inte ges makt över asylpolitiken

Under morgonen har elden lugnat ner sig. Enligt räddningstjänstens inre befäl inriktas räddningsarbetet på en eftersläckning som kommer ta några timmar, då det rör sig om en totalskada av fastigheten.

– Brandorsaken är ännu okänd, säger Tomas Näsman.

Polisen kommer att spärra av området när räddningstjänsten är klar för att kunna göra en teknisk undersökning senare.

Vid 07-tiden räknar räddningstjänsten med att vara kvar på platsen i några timmar till.

– VI har sagt fram till klockan tolv till att börja med, sedan får vi se. Det har brunnit sakta neröver och taket är borta. Branden startade på vinden, säger räddningsledare Leif Vikström.