Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planerad vård ställs in under julen

Annons

Vården kommer att gå på sparlåga på flera håll i landet under julen.

Orsaken är den ovanligt långa julhelgen som i år ökar trycket på sjukvården.

De många helgdagarna riskerar att leda till stora problem med framför allt brist på vårdplatser, och för att få plats för alla akuta patienter ställs den planerade vården in mellan den 20 december och den 6 januari nästa år, rapporterar P4 Malmöhus. Patienter med akuta eller livshotande sjukdomar och patienter i livets slutskede kommer att prioriteras.

Operationer som rör lindrigare tillstånd planeras inte in under helgerna.

Vi ställer inte in operationer för de patienter som redan nu är kallade, men vi planerar inte in fler. Det här är ett normalt förfarande som vi ägnar oss åt i princip varje jul, eftersom helgdagar ligger där de ligger. Vi genomför normalt sett aldrig operationer under helger såvida de inte är av allvarlig karaktär, säger Rolf Ohrlander,områdeschef för Ambulans, krisberedskap och säkerhet i Region Skåne, till TT.

På Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg kommer den planerade vården också att minska under helgerna, förutom högprioriterad vård som ges på vardagarna under perioden.

Man tar in få vikarier under jul och nyår och räknar med att klara bemanningen med befintlig personal.

"Vi bedömer att vi inte kommer att behöva tvångsinkalla personal eller öppna ytterligare vårdplatser om inget oförutsett inträffar, till exempel omfattande utbrott av vinterkräksjuka", enligt chefläkare Karin Fröjd i ett mejl.

Enligt Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har de flesta landsting läget under kontroll inför helgen.

Att dra in på planerade operationer är inget ovanligt inför långhelger. På övergripande nivå har vi inte fått indikationer på att det skulle vara någon kris, säger Agneta Jöhnk, avdelningschef på SKL.

Mer läsning

Annons