Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Plågade djur på cirkus

I sitt -Sommar--program talade sig Leif Silbersky varm för cirkus, och uttalade sig väldigt säkert om djurens förhållanden:

-De som inte kan ett dugg om cirkus, och dess villkor, skriar om djurplågeri, och att dressören tvingar de arma djuren att göra sina konster mot sin vilja, och att resultatet åstadkoms med hugg och slag från en piska. Inte ett enda cirkusdjur på någon som helst cirkus över hela världen blir piskat. Om det är något som en tusenårig tradition har lärt cirkusfolket så är det att tvång aldrig skapar en god dressyrakt. Tvärtom måste dressören älska sina djur, kanske mer än människor, för att få dem att göra det han vill. Om en dressör skulle piska de djur som ger honom hans uppehälle skulle det vara en akt av hat i arenan. Det är precis tvärtom. Där finns bara förtroende, tillit och kärlek mellan djur och människan, annars går det inte.-

Detta stämmer dock inte. Det finns mängder av exempel på misshandel. Jag har sett en del mycket otäcka filmer med bl.a. elefanter som misshandlas av dressörer. Som bekant har vissa elefanter inte accepterat förtrycket, och löpt amok, varefter de dödats.

Cirkus Mustang som turnerar i Sverige är ökänd då larmrapporterna om missförhållanden har duggat tätt. Bland annat var djurens foder mögligt, hästarnas hovar vanskötta, elefanternas fram- och bakben hopkedjade och transportvagnarna trasiga och lortiga, enligt de 18 inspektioner som genomfördes häromåret. Inte nog med att djuren missköts, jag och många andra som protesterat mot Cirkus Mustang har blivit misshandlade. Är de våldsamma mot människor, torde även vara våldsamma mot djur.

Hur kan Silbersky vara så säker på att det inte förekommer djurplågeri, när det finns tunga bevis för motsatsen? Dessutom: om advokaten skulle ha rätt, är det försvarbart att ta elefanter, tigrar, sjölejon och andra djur från sin naturliga miljö för att stänga in dem i cirkusvagnar när de inte rör sig litet i manegen? Jag kan hålla med om att cirkus är en fin kulturform, men jag kan inte acceptera djurförtryck.

Henrik Scheutz, Djurens Rätt

/Allehanda.se

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel