Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Piratförlaget vill pröva e-boksmoms

Piratförlaget har nyligen sålt en e-bok med endast 6 procents moms i stället för 25 procent, och anmäler affären till Skatteverket för prövning, skriver branschtidningen Svensk Bokhandel.

Piratförlagets anmälan till Skatteverket om affären, som gäller e-boken "Askungar" av Kristina Ohlsson, är ett sätt att testa ett nytt EU-direktiv som trädde i kraft i våras.

Direktivet gav Sverige fortsatt rätt att sälja ljudböcker med just 6 procents moms, något som kunde tolkas som att direktivet även gällde e-böcker och mp3-böcker.

Samtidigt har det franska förlaget Gallimard lämnat in en skriftlig ansökan till Europaparlamentet för en sänkt e-boksmoms, och vill få med sig övriga kollegor i Europa på förslaget, rapporterar Svensk Bokhandel.

Sedan bokmomsen för fysiska böcker sänktes till sex procent 2001, har röster höjts för att procentsatsen även ska gälla e-böcker och mp3-böcker.