Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Piratförlaget vill pröva e-boksmoms

Annons

Piratförlaget har nyligen sålt en e-bok med endast 6 procents moms i stället för 25 procent, och anmäler affären till Skatteverket för prövning, skriver branschtidningen Svensk Bokhandel.

Piratförlagets anmälan till Skatteverket om affären, som gäller e-boken "Askungar" av Kristina Ohlsson, är ett sätt att testa ett nytt EU-direktiv som trädde i kraft i våras.

Direktivet gav Sverige fortsatt rätt att sälja ljudböcker med just 6 procents moms, något som kunde tolkas som att direktivet även gällde e-böcker och mp3-böcker.

Samtidigt har det franska förlaget Gallimard lämnat in en skriftlig ansökan till Europaparlamentet för en sänkt e-boksmoms, och vill få med sig övriga kollegor i Europa på förslaget, rapporterar Svensk Bokhandel.

Sedan bokmomsen för fysiska böcker sänktes till sex procent 2001, har röster höjts för att procentsatsen även ska gälla e-böcker och mp3-böcker.