Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pirater hotar döda dansk familj

Den danska familj som hålls som gisslan av pirater kommer att dö vid ett fritagningsförsök, hotar piraterna.

Danmark har skickat flera örlogsfartyg till området.

Uppgifterna om att familjen hotas till livet kommer till nyhetsbyrån AP från Abdullahi Mohamed, som hävdar att han står i förbindelse med sjörövarna. Mohamed hänvisar till de fyra amerikanska medborgare som dödades i förra veckan efter att ha tagits som gisslan på en lustjakt utanför Afrikas horn.

Den kenyanska journalisten Andrew Mwangura, som har erfarenhet av förhandlingar med pirater, anser också att danskarna är i stor fara.

Det man är mest orolig för är att de ska gå samma öde till mötes som amerikanerna, säger han till tidningen Politiken.

Enligt uppgifter från flera danska medier är örlogsfartyget Esbern Snare på väg mot det område utanför Afrikas horn där segelbåten kapades i förra veckan. Varken flottan eller försvarsdepartementet vill dock kommentera saken.

Esbern Snare är tillsammans med systerfartyget Absalon den danska marinens största och ingår i den internationella flotta som patrullerar piratvattnen utanför Somalia.

Familjen Quist Johansen från Kalundborg skickade en nödsignal när de kapades den 24 februari. Då hade de sedan sommaren 2009 seglat runt jorden, via Kanarieöarna, Panamakanalen, Tonga, Timor och thailändska Krabi. De beskrivs som segelvana och kompetenta och klart medvetna om riskerna.

Lars Bangert Struwe vid Köpenhamns universitet räknar med att det kommer att ta lång tid innan det hörs något nytt om de kapade.

Gisslan riskerar att vara borta i minst ett halvår, helt säkert, säger han till nyhetsbyrån Ritzau.

De kommande dagarna väntas kontakt etableras mellan representanter för piraterna och den gisslantagna familjen. Familjen kan komma att representeras av advokater eller försäkringsbolag.