Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pippi Långstrump möter James Bond-skurk – häng med hem till det unga paret

I ett ljusrosamålat kök med dinosaurier som prydnad och en frodig bananbladig fondvägg står Ida Eugenius.
Hon instagrammar och har en populär blogg.
– Det är kul, för det är när det krockar som den bästa inredningsstilen föds.

Idas drömhus har tinnar och torn. Verandan är som i Astrid Lindgrens sagor, smyckad med snickarglädje och allt är målat i pastelligt glada färger. Josefs dröm är stilrent och modernt med betonggolv och tak. Det ska vara grått och coolt som hos en skurk i en Bondfilm. Det ultimata vore om huset var insprängt i ett berg – i januari slog de till och köpte ett radhus från 80-talet i Granloholm.

– Det känns helt fantastiskt, vi har hittat neutral mark och vi har slitit och sparat för att kunna ge våra barn det vi vill, berättar Ida.

Josef och Ida träffades i ett DJ-bås, de spelade skivor för att de tyckte det var kul. De fick bra respons och fick fler spelningar runt om i stan.

Olikheterna gör samtalen viktiga, långa och givande.

– Vi kommer aldrig att ta in en tv i sovrummet. Den stunden man har innan vi somnar behövs för att prata och komma ihåg hur roligt vi har tillsammans, säger Ida.

Läs också: Följ med in i gamla tornvillan på Södermalm – varje rum har sin unika tappning

För att trivas i hemmet behövdes ytskikten förändras. Köket målades ljust rosa och köksluckornas handtag sprejades guldiga. Men den marmormönstrade dekorplasten de klistrade på kaklet blev inte som de tänkt sig.

– Fast vi brukar gå efter mottot "Better sorry than safe" så vi får leva med det, säger Ida och skrattar.

Toalettdörren svartmålades med griffelfärg och ett stort Hej! är skrivet med vit krita och möter gästerna.

Fondväggen med stora gröna bananblad är en replika som Josef målat med inspiration av en tapet från 40-talet. I en tjock guldram står visdomsordet "No" ett citat av Rosa Parks.

– Det är viktigt att bli påmind att säga nej till orättvisor och nej till normalisering av rasism och sexism, säger Ida.

Vardagsrummet är ljust och genom stora fönster ses en skogsdunge som gränsar till familjens trädgård. En liten färgglad lekpark ligger ett stenkast bort och det är ingen insyn. Ida har skapat ett stilleben på väggen, en korsstygnstavla hänger bredvid hennes bröllopsklänning, en tecknad stor skalbagge och en stickling som spirar.

– När vi gifte oss hade vi inte råd att anlita en fotograf, vi har satt upp klänningen på väggen i stället för ett bröllopsfoto, berättar Ida.

Läs också: Småbarnsfamiljen byggde nytt hus intill svärföräldrarna – ritade planlösningen själva

Stygnen på tavlan bildar barnens namn, Stella och Otto, och är en present från en av Idas följare på instagram där hon heter @radhusqueen. Hon följs av 3150 personer och via bloggen Idaekw.se delar hon med sig av vardagens händelser och familjens arbete för att vara miljösnälla.

– Vi har sålt bilen, försöker äta veganskt och vi tänker på att inte köpa möbler och inredning som tär på jordens resurser, vi går på loppis så ofta vi kan, säger Ida.

Hemmet är intressant inrett, färgstarka lampor och en stor röd orientalisk matta varvas med de ljusa och sparsmakade detaljerna. En stor bred robust bräda agerar sideboard och på den står Josefs tavla målad med svart tusch. Det är mysigt och hemtrevligt.

Dottern Stella är fyra år och storasyster till Otto som precis fyllt ett. Han sitter och vaknar till i pappa Josefs knä och spanar på oss med sina stora bruna ögon.

Den unga familjen trivs väldigt bra i Granloholm, så bra att Ida skulle kunna tänka sig vara ansiktet utåt för bostadsområdet.

I Stellas rum på garderoben hänger omålade träkulor på grov lina i stället för ordinära knoppar. Kulorna köper Ida på Panduro och är hennes signum.

– Det blir så fint och det är lätt och går fort att göra dem, berättar hon.

Läs också: Bloggaren Sofie Eklunds hem är i ständig förvandling: "Barnens rum är roligast att inreda"

Strössel är gott tycker Stella. Tejp i olika pastellfärger inhandlades och Stella fick hjälpa till att tejpa upp strösslet som blev en fin fondtapet.

Det är skapandet och viljan att hitta alternativ som inte kostar så mycket som lockar Ida och Josef.

Ida är engagerad i kvinnofrågor bland annat i Tjejjouren. Nyligen startade hon och en kollega, kommunikationsbyrån Högkvarteret. Där tas alla beslut med en vision om jämställdhet och jämlikhet.

Det blev en dramatisk förlossning när Otto föddes. Ida förlorade mycket blod då livmodern inte drog ihop sig.

– Jag akutopererades och överlevde. Jag har sådan tur att jag bor här i Sverige. Varannan minut runt om i världen förlorar någon sin fru, mamma, dotter eller syster i onödan. Det är den orättvisan jag vill jobba emot. Därför startade jag upp Barnvagnsmarchen här i Sundsvall, säger Ida.

På baksidan har snart all snö smält bort och det är familjens första vår i huset. Två jordgubbsplantor står redan på tillväxt i vardagsrumsfönstret.

– Vi längtar att få se hur vår trädgård ser ut, säger Ida och Josef håller faktiskt med.