Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pimpling och skoteråkning i integrationens tecken på Betarsjön

LRF Övre Ådalen bjöd på pimpelfiske och skoteråkning på Betarsjön på söndagen för Junselebor och nytillkomna.
Ett 30-tal kom för att prova på att fiska.
– Hur stora fiskar får man, undrade Muhammed och satte på en maggot på kroken.

Annons

Några stora abborrar blev det inte den här dagen. Men det blev ett trevligt möte mellan flyktingar och Junselebor. Föreningen bjöd på fika och skoterklubben hjälpte till med transporter. Och att åka efter skotern blev populärt.

Läs också: "Att fiska rensar huvudet"

Man samlades vid hamnen i Junsele, grillen var tänd, kaffe och kakor serverades, men själva fisket fick ske lite längre ut på sjön. Isen var en meter tjock och då blev det för grunt nära land.

Berhane Tesfoy från Eritrea har varit i Junsele i ett och ett halvt år – men aldrig varit vid Betarsjön – och fick en pratstund med Lars Edin som undrade om han trivdes och vad han vill göra.

– Jag trivs bra här och vill stanna. Jag vill gärna hjälpa till där jag kan och en dröm jag har är att bli lärare i matte, sa han Lars Edin.

För två år sedan gjorde Per Asp en uppmärksammad film om fiske med syrianska flyktingar som gjorde att Junselebor och flyktingar kom närmare varan.

– Men de måste flytta när de fick uppehållstillstånd och jag tycker det är synd av staten att inte ställa upp så att de som kommer också kommer in i samhället.

För LRF-avdelningen är den här vinterutflykten kanske början till något mer.

– LRF har ett samarbete med Migrationsverket och arbetsförmedlingen om "gröna jobb" och det hoppas vi kunna använda här i Junsele, säger Annika Falkensson, ordförande i LRF Övre Ådalen.

– Och till sommaren kan det kanske bli både kanotutflykter och strandhugg vid sjön. Betarsjön är stor, säger Per Asp.

Läs också: Tolv meter gädda på angeldons-VM i Junsele