Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pilotfacket rasar mot Avia Express

Avia Express piloter kostar för mycket.

Därför ska de sägas upp och hyras in från ett bemanningsföretag.

Klassiskt fackföreningsfientlig politik, säger pilotfacket.

Enligt Avia Express, som nyligen sålts av Skywayskoncernens ägare redarefamiljen Salén, är bolagets lönekostnader 50 procent högre än konkurrenternas. Piloterna har en månadslön på 50 000 kronor och flygtiden är bara hälften av den tillåtna enligt Avia Express.

Att göra så här är enda chansen för att vi ska bli ett konkurrenskraftigt flygbolag, säger Avia Express vd Lars-Åke Bertilsson till TT. Vi har redan inlett förhandlingar med våra 50 piloter och vi har planer att göra på samma sätt med vår kabinpersonal och andra affärsområden i bolaget så långt det går.

Pressar kostnaderna rejält

Genom att hyra in piloterna från ett bemanningsföretag räknar Avia Express med att kunna pressa kostnaderna med 10 procent.

Den här modellen passar inte alla flygbolag. Men jag tror att det här kommer mer och mer inom flyget, säger Lars-Åke Bertilsson.

Svensk Pilotförening rasar mot Avia Express planer.

Det här är klassisk fackföreningsfientlig politik, säger Gunnar Mandahl, ordförande för Svensk pilotförening.

Ganska vanligt

Man vill frigöra sig från de vanliga reglerna som gäller på arbetsmarknaden som kollektivavtal och turordningsregler. Man vill ha individuella avtal med piloterna. Hade det inte varit lågkonjunktur så skulle det här bolag stå utan piloter, fortsätter Mandahl.

Det är ganska vanligt att främst lågprisflyget hyr in en del av personalen.

Men det här sättet är synnerligen ovanligt. Markpersonalens strejk på Helsingfors flygplats i början av veckan är ett exempel på detta. Markpersonalen strejkade i protest mot att ett dotterbolag till Finnair som sköter markservicen ska tas över av ett bemanningsföretag. Jag befara att detta är en trend som vi kommer att få se mer av i flyget, säger Gunnar Mandahl.

Avia Express flyger på mindre och mellanstora orter i Sverige och är ett matarbolag till de större flygplatserna. Bolaget har i huvudsak affärsresenärer som kunder.