Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

PG Hånell hade omättlig nyfikenhet på livet och världen men nöjdast var han med familjen på Dunderkläpp

Per-Gustaf (PG) Hånell, Härnösand, gick bort den 9 maj i en ålder av 78 år. PG sörjs närmast av hustrun Gunhild och barnen Martin, Kristin och Helena med familjer.

PG föddes 1941 på Dunderkläpp i Säbrå som ett av sex barn till lantbrukarparet Hulda och Johan. Där arbetade han i jordbruket under uppväxten och fick därigenom naturligt ett praktiskt handlag kombinerat med gott läshuvud som han tog med sig ut i arbetslivet.

Efter officersexamen i Stockholm, där han också gifte sig med Gunhild, flyttade de till Norrland igen. PG tog en fil lic-examen i företagsekonomi vid Umeå universitet, där han sedan undervisade i ämnet. Snart var det dags att omsätta studiekunskaperna för att stödja norrländska företag och familjen flyttade till Luleå där PG värvades av Norrlandsfonden.

Han var mycket beläst, hade ett fantastiskt minne och var ständigt nyfiken med bestämda åsikter i olika frågor. Hans tidigare chef, Matti Mäkinen sa lite på skämt under en tjänsteresa i Ryssland ”att PG lärde ryssarna om deras historia”, vilket det kan ligga en viss sanning i.

Efter några år var familjen tillbaka i Umeå där PG blev chef för Utvecklingsfonden. 1981 gick flyttlasset till barndomshemmet, gården Dunderkläpp utanför Härnösand. PG fick jobb på länsstyrelsens regionalpolitiska enhet. Under tiden där belönades han för sina insatser för Västernorrland med att år 2004, ur kungens hand, ta emot konungens medalj 8:e storleken i serafimerordens band.

Han var mycket intresserad av kultur, historia, natur, löjfiske och matlagning. I köket trivdes han med att bjuda på olika läckerheter, serverade med hans underfundiga humor. PG var en god historieberättare med otroligt sinne för dråpliga detaljer.

Efter pensionen fortsatte han att vara en i allra högsta grad aktiv samhällsmedborgare genom olika styrelse- och konsultuppdrag och skrev återkommande insändare i olika tidningar.

En omättlig nyfikenhet på livet och världen yttrade sig bland annat i många resor tillsammans med hustrun Gunhild. Allra nöjdast var PG dock tillsammans med familjen hemma på Dunderkläpp, varifrån han regelbundet informerade om solfångarnas energiproduktion och vilka fåglar som besökte fröautomaten.

PG var en kärleksfull make, pappa och god vän som alltid ställde upp för nära och kära med goda råd och hjälp, en hjälpsamhet som också räckte till andra vid behov. Han är oändligt saknad.

Gunhild Hånell, Martin Hånell, Kristin Dalin Hånell och Helena Hånell McKelvey