Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

PG Hånell fick medalj av Kungen för sina insatser för Norrland

Per-Gustaf (PG) Hånell, Härnösand, gick bort den 9 maj i en ålder av 78 år. PG sörjs närmast av hustrun Gunhild och barnen Martin, Kristin och Helena med familjer.

Vi är många som har nåtts av budet att Per Gustav Hånell lämnat oss. Vi känner alla för hans fru Gunhild och deras barn och barnbarn. Undertecknad har känt och samarbetat med PG i mer än 50 år. Bekantskapen inleddes i Norrlandsfondens styrelse där PG föredrog cirka hälften av alla företagsärenden. Han fick ett starkt förtroende från styrelsen och ett stort förtroende från de Norrlänska företagen.

När sedan Utvecklingsfonderna bildades (dagens Almi) blev PG vd för Almi Västerbotten. Från bygderna hördes att vd:n var snabb med besluten och att han alltid var tillgänglig. När sedan PG:s pappa dog övertog PG hemstället samtidigt som länsrådet Nils Sjölin rekryterade PG som ansvarig för Västernorrlands regionala utveckling. Det ansvaret hade PG fram till sin pensionering. Han blev känd för sin obyråkratiska och snabba handläggning av olika utvecklingsärenden.

När undertecknad hamnade i "maktens korrider" hade jag många morgontidiga telefonsamtal från PG. Prick klockan sex ringde han om olika västernorrländska företags- och utvecklingsärenden. Han inledde med att "jag måste ringa dig innan du blir upptagen". Under min tid i Västernorrlands länsstyrelse lärde jag känna den specielle PG och hans familj på ett nära sätt. Han var den enda länstyrelsetjänsteman som ordentligt höjde rösten när vi hade olika uppfattningar. Det gillade jag honom för – det säger en hel del om PG:s vilja att uträtta saker och ting.

PG hade en stark känsla för sin familj och för sin hembygd. Han var en kulturellt intresserad person, med bred bildning. Trots sin höga arbetsbelastning gjorde PG stora ideella insatser. Han var helt enkelt en person som ställde upp, en intellektuell slitvarg. PG kallades under senare delen av 90-talet till slottet för att från Kungen erhålla en fin medalj för sina gärningar för vårt Norrland. En av kungens nära medarbetare uttryckte att "PG-utmärkelsen" var unik. Han sa "inte ens alla landshövdingar får medaljen och inget länsråd har fått utmärkelsen".

Många många saknar att PG inte längre finns ibland oss. Våra tankar går till Gunhild och deras barn och barnbarn. Gunhild har alltid stöttat PG i med som motgång. Hon har helt enkelt alltid stått vid hans sida.

Börje Hörnlund (många fler)