Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Petter vill inspirera med texter

Annons

Petter har spottat rim på skiva i 15 år. Med textboken "16 rader" vill rapparen nu inspirera andra till att börja använda språket.

I en drömvärld skulle boken kunna fungera som ett verktyg i en undervisningssituation, säger han.

1998 gav Petter Askergren ut sitt debutalbum "Mitt sjätte sinne" - han hade då nyligen börjat skriva hiphoptexter på svenska, inspirerad av Cornelis Vreeswijk och punkbandet KSMB.

Några år tidigare hade han dock svårt att överhuvudtaget skriva och läsa. Petter har tidigare berättat om sin dyslexi och hur det dröjde till Komvux innan han läste ut en bok för första gången. Musiken blev en inkörsport till språket, han skrev texter och började intressera sig för böcker för att utöka sitt ordförråd.

Ingen egotripp

När Petter nu noggrant går igenom sina egna favorittexter i boken "16 rader" är det långtifrån någon egotripp - han vill inspirera.

Jag tror att läsande handlar väldigt mycket om att få läsaren intresserad så att texten kan kännas meningsfull. Har du svårt för att läsa ska du börja med något du är intresserad av, gillar du jakt ska så ska du läsa om jakt, säger Petter och poängterar att han av den anledningen tror att Zlatan Ibrahimovics självbiografi är en av de viktigaste böckerna som givits ut de senaste tio åren. Många gillar fotboll och Zlatan, i den skaran finns säkert de som hatar att läsa böcker men de läser Zlatans bok för att de tycker att han är mäktig.

"Skriva av sig"

På samma sätt hoppas han nu att folk som gillar hiphop ska läsa "16 rader" och kanske också börja skriva själva. Petter berättar att han i fjol pluggade socialpedagogiskt ungdomsarbete vid en folkhögskola och att han då gjorde ett slutarbete med titeln "Skrivandet som helande kraft".

Det byggde på en tes om att människan mår väldigt bra av att skriva av sig, om man inte går till en terapeut kan man faktiskt skriva. En ung kille eller tjej som har haft det tufft kanske inte känner att det är naturligt att sitta hos en socialtjänsteman och berätta om sitt liv, då kan de i stället gå hem och skriva en raptext på 16 rader för att de gillar Tupac, säger han.

Detaljstuderar texterna

Men "16 rader" fungerar också på andra sätt. Det mest uppenbara är förstås att det är intressant för fansen när Petter går in på sina texter i detalj - han förklarar metaforer, avslöjar inspirationskällor och visar hur han utvecklats som textförfattare och varför.

Alla texter har sin plats i boken av ett visst skäl, det finns en tanke bakom varje val. "100%" är med för att jag har gjort en massa direktöversättningar från engelska, "Längesen" för att jag skiftar mellan dåtid och nutid. Sedan har alla låtar olika grepp, i "Tills döden skiljer oss åt" har jag till exempel försökt få in så många av mina låttitlar som möjligt i texten, säger Petter.

En slags självbiografi

Mellan raderna blir boken också en slags självbiografi. I introduktionerna till varje skivas texter berättar han om livets och karriärens toppar och dalar.

Så är det ju, undermedvetet blir det lite som en självbiografi. Men jag har inte haft den ambitionen, ska jag göra en bok ska det finnas en mening och det här är något som ligger mig varmt om hjärtat, säger Petter.

Och kommer därmed tillbaka till att han tror och hoppas att "16 rader" ska inspirera.

Jag tror inte att jag kan rädda ett samhälle från att en massa ungdomar inte vill läsa. Däremot kan jag säga att så här gjorde jag och så här gick det för mig, säger Petter.

Mer läsning

Annons