Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Petter Bergner om Umeåregionen: Blir det mer Umeå än vad Ö-vik behöver?

Behöver en umebo något mer än själva Umeå, som enligt uppgift är så fantastiskt och som växer, knakar och brakar?

Annons

Björklöven må vara usla just nu, men det kan Umeå utan problem leva med. En fiaskosäsong mer eller mindre för ett herrhockeylag må vara trist för fansen, men den sprider knappast krisstämning över en hel kommun. I Umeå finns nämligen så mycket mer och dessutom en officiell självbild som målmedvetet kopplas till just detta faktum.

Där finns bostadsområden helt nedlusade med doktorander och samhällsdebattörer som inte bara tror sig vet bäst utan många gånger också gör det

I Umeå finns handeln, tillväxten, kulturen och de historiska huskramarna som aldrig ger upp. Det är en kommun som bjuder på konstnärer som ömmar för korvgubbar, flermiljonsvillor även ute på vischan och badhusdiskussioner som aldrig tar slut. Där finns bostadsområden helt nedlusade med doktorander och samhällsdebattörer som inte bara tror sig vet bäst utan många gånger också gör det, eftersom de har disputerat i kulturgeografi eller pensionerat sig från någon överläkartjänst med inriktning på fan och hans moster. Men i Umeå finns också budget- och storstadsproblem, samt spenderbyxor som hasat så långt ned att halva rumpan skymtar fram. För att inte tala om allt det andra som finns en kort tågresa på Botniabanan norrut från Örnsköldsvik. Allt i en salig blandning.

Umeå. Vill mer. Mer allt. Eller möjligen bara – ”too much”?

Umeå och Örnsköldsvik har hur som helst funnit varandra på politisk nivå i Umeåregionen. Man överlägger, samordnar, tar selfies när man ser på Modo och talar gott om samarbetet. Och inom ramen för N6-iniativet kamperar Umeå och Örnsköldsvik också ihop, som käcka och urbana Norra Sverigelänningar på platsmarknadsföringsstråt. Den enes välgång ska vara den andres fröjd och förhoppning.

Kanske finns det dock anledning att fråga sig hur stark kopplingen egentligen är sedd från Umeåhorisont. Det finns nämligen både attitydskillnader och en inbyggd asymmetri, som Örnsköldsvik gör klokt i att hålla ett vaksamt öga på. Att banden kommer att stärkas på ett djupare, mer folkligt plan, är faktiskt inte en lagbunden självklarhet.

För inte så länge sedan behövde umeborna åka till Paradisbadet för att låta barnen bada äventyrligt. I dag är det enklare att bara resa till centrum och Navet.

För inte så länge sedan behövde umeborna åka till Paradisbadet för att låta barnen bada äventyrligt. I dag är det enklare att bara resa till centrum och Navet. För inte så länge sedan reste förväntansfulla hemmainredare från Umeå till Birsta, och kunde då stanna till i Örnsköldsvik åtminstone för lunch eller en efterlängtad hockeybelöning för mot­sträviga släpvagnsförare. I dag finns Avion och där finns allt.

Det är förstås billigt att skoja till det på umebornas bekostnad, men visst finns det anledning att bevaka hur samarbetet utvecklas, eftersom kommunerna närmar sig varandra från så skilda styrkepositioner. Örnsköldsvik gör också klokt i att visa vad kommunen har som folk i Umeå inte tänkt på förr, eller kanske kände till men håller på att glömma bort. Däri ligger en möjlighet, men också utmaning.

Min bedömning att det finns en genuin samarbetsvilja i Umeå.

Min bedömning att det finns en genuin samarbetsvilja i Umeå. Sam­arbetet i Umeåregionen är på riktigt, men bekräftelsen som uppstår när ”kransen” odlar sina förhoppningar om framtida spill over-effekter, har också en lockelse i sig.

– Titta! Omlandet ser Umeå, uppskattar Umeå och bekräftar att vår självbild är sann. Snälla säg ”Umeå måste växa” en gång till. Säg de ljuva orden så säger vi vad ni vill höra. Vad härligt och förståndigt. Äntligen!!!

Vad är man, när pr-mumbo jumbot rensats bort och bara sanningen finns kvar, mest intresserade av när det gäller Örnsköldsvik – egentligen? Och hur ser man till att sund framåtanda inte spiller över i ömsesidiga självbedrägerier?

Frågorna bör ställas, tror jag. Umebor är bara människor och sådana är inte alltid lätta att ha att göra med.

Annons